Charisma, sebejistota... nebo namyšlenost?

Ilustrační snímek

Kancelář je zároveň politickou arénou. Když jste populární, lidé budou mít menší tendenci oponovat vašim návrhům a nápadům. Protože je dnes úspěch velmi silně spjatý s tím, jak dovedete vycházet s ostatními lidmi, je potřeba vyhnout se namyšlenosti. Sociální interakce jsou každodenní součástí 99 procent povolání, a proto je vhodné chování velkým tématem, nejen pro expertbusinessadvice.com.

Nejprve ze všeho – nemusíte být ten nejvíce atraktivní ani nejkrásnější. To v žádném případě není nezbytný předpoklad. Charisma je to, co je skutečně důležité. A charisma neznamená, že jste nejkrásnější osoba ve městě... je to spíše o vašem sebevědomí a odpovídajícím chování. Sebejistota je prostě základem každé pozice, na které jednáte s lidmi.

Skutečné umění je nezničit svůj vklad (získaný sebevědomím) tím, že budete působit namyšleně. Namyšlení lidé nejsou oblíbení. Nejlepší prodejci a guru byznysu namyšlení v žádném případě nejsou (nebo tak aspoň nepůsobí).

Jak docílit toho, abyste nebyli pokládáni za namyšlené, když skutečně ten nejlepší jste (nebo se usilovně snažíte jím být)?

To, co je potřeba, je laskavost

Nemusíte každého zrovna milovat, ale měli byste si udržet určitou míru laskavosti. Podporujte své kolegy. Budete působit sebevědomě a přitom neriskujete to, že byste působili namyšleně. Laskavost totiž vyváží a smaže možná negativní vyznění vaší sebejistoty. Zkrátka pokud budete laskaví k ostatním, nebude vaše pověst ohrožena nařčením z namyšlenosti.

Ten, kdo každý den popřeje ostatním dobré ráno a občas se jich zeptá jestli nepotřebují s něčím trochu pomoct, je vnímán jako někdo, kdo má vše pevně ve svých rukou. On je hybatel, u něj vše začíná. A takové chování ukazuje najednou obojí: sebevědomí a laskavost.

Dalším projevem sebevědomí je neztrácet nervy a sebekontrolu v krizových situacích. Ten, kdo dokáže ovládat sám sebe, dokáže zůstat klidným a zachovat si chladnou hlavu. A jedině takový člověk dokáže uklidnit i ostatní. A co je lepším důkazem charismatu, než zvládnout ožehavou situaci?

-jk-

Zdroj: Expert Business Advice - americký informační server pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expert Business Advice