Charisma: Dá se mu naučit?

Charismatickým byznysmenům se pracuje lépe než těm, kteří nejsou na první pohled tak sympatičtí nebo neumějí jednat s lidmi. Osobní kouzlo pomáhá jak v byznysu, tak v navazování neformálních vztahů, ať už s klienty nebo s kýmkoliv jiným.

Jistě znáte lidi, kteří jsou charismatičtí a v jejichž přítomnosti se tedy cítíte příjemněji než v přítomnosti ostatních. Dá se ale charisma natrénovat? Částečně ano.

Ilustrační snímek

Podle blogu společnosti HubSpot je charisma u většiny lidí vrozené. Ovšem osobní kouzlo se pojí především s několika vlastnostmi, které si můžete osvojit, a být tak ihned sympatičtější pro své okolí.

Schopnost empatie

Zkuste se co nejvíce vžít do ostatních lidí. Jestliže vám říkají o svých problémech nebo naopak radostech, sdílejte s nimi tyto pocity, jako by byly vaše vlastní.

Absence přetvářky

Nesnažte se působit jako někdo, kým nejste. Lidé, kteří nejsou autentičtí, nikdy nemohou získat osobní kouzlo.

Schopnost přiznat chybu

Charismatičtí lidé jsou jsou ochotni přiznat chyby a přešlapy, které udělali, a postavit se jim čelem. Lidé se pak s vámi budou cítit v jistotě, protože budou vědět, že před nimi nic zásadního netajíte.

Smysl pro humor

Humor není pouze o tom, že dovedete druhého člověka rozesmát. Smysl pro humor je totiž tím nejlepším indikátorem sebejistoty, a sebejistota je zase úzce spojená s charismatem.

Maximální pozornost

Nejdůležitější dovedností charismatických lidí je to, že se vždy maximálně věnují své aktuální činnosti. Když s někým mluví, věnují mu veškerou pozornost, a nepřemýšlí nad jinými věcmi. Jsou takříkajíc „přítomni“ v daném okamžiku.

-mm-

Zdroj: HubSpot Blog - blog na stránkách společnosti HubSpot věnovaný marketingu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje HubSpot Blog