Česká republika je golfová velmoc

Ilustrační snímek

Na Českou republiku připadá nejvíce golfových hřišť ve východní Evropě. Vyplývá to z letošního ročníku každoroční studie Europe, Middle East and Africa Golf Benchmark Survey, kterou připravuje celosvětová síť členských společností KPMG. Zúčastnilo se jí 800 provozovatelů hřišť z 27 zemí.

Od roku 1990 je u nás osmkrát více golfových hřišť a patnáctkrát více registrovaných hráčů. Česká republika se také pyšní prestižním titulem Neobjevená golfová destinace, který získala v roce 2006 na veletrhu International Golf Travel Market ve španělské Marbelle.

Východní Evropa zatím představuje necelá dvě procenta z celkové evropské golfové nabídky a jen jedno procento hráčů. I přesto je však regionem, který se dynamicky rozvíjí a ukrývá vysoký potenciál. Změnil se také pohled na golf jako čistě elitářský sport.

Pokud jde o finanční stránku věci, většina golfových hřišť ve východní Evropě vyžaduje zaplacení vstupního poplatku. V České republice je to kolem 4500 eur. Zároveň jsou zde i nejvyšší roční členské příspěvky ve výši průměrných 2000 eur. Jde však o částky nižší než ve zbytku Evropy, s výjimkou severských zemí.

Průměrný příjem hřišť ve východní Evropě dosáhl v roce 2005 680 000 eur. Provozní náklady se vyšplhaly průměrně na 590 000 eur. O každé golfové hřiště se průměrně stará 28 zaměstnanců. 80 procent majitelů hřišť plánuje kapitálové investice za účelem zlepšení služeb a kvality hřišť.

-kk-

Zdroj: KPMG - mezinárodní síť společností, které poskytují služby v oblasti auditu, daní a poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje KPMG