Černá ovce v týmu a jak ji zvládnout

Pokud máte mezi lidmi ve svém týmu černou ovci, která pomlouvá a rozvrací morálku, měli byste jako manažeři zasáhnout. Může se stát, že si na onu osobu přijde stěžovat někdo z týmu. Upřímně tedy takové osobě poděkujte a zaručte jí, že váš rozhovor zůstane důvěrný.

Jako první si promluvte s dotyčnou osobou. Zkuste na to jít mile a přátelsky, zeptejte se, zda nemá nějaké problémy, že se vám zdá rozmrzelá, její chování je nepřátelské a podobně. Zeptejte se, zda pro ni můžete něco udělat. Pokud nechce odpovídat, stejně se ptejte dál. Zda je k práci něco, co jí vadí, něco co by se mělo dělat jinak, co si myslí o vás a vaší práci.

Pokud si začne stěžovat a nadávat, nebraňte se. Úplně nejhorší je stavit se za tým a bránit všechno, co ona pomluví. Dělejte, že jí rozumíte, a ptejte se, co navrhuje nebo zda již pro to něco dělá nebo jaké jsou ty pravé důvody, že zrovna ona věc jí vadí.

Tento rozhovor by vám měl pomoci vyčistit vzduch a měla by nastat kladná odezva. Pokud se ale dotyčná osoba vrátí ke svému chladnému chování, musíte se zachovat jinak než přátelsky. Pokračujte v diskuzi, ale snažte se, aby byla častější a buďte tvrdší. Nerezignujte hned po prvním neúspěchu. Pokud ale nic nezabere, konzultujte její další osud se členy týmu.

-pk-

Zdroj: Joan Lloyd & Associates - stránky americké koučky Joan Lloydové
Zobrazit přehled článků ze zdroje Joan Lloyd & Associates