Čeká vás důležitá prezentace? Toto rozhodně nedělejte

Ilustrační snímek

Někdy je dobré projít si to, co je prostě a jednoduše špatně. Takových věcí, které byste před důležitou prezentací neměli dělat, je celá řada. Tak se na ně podívejme, ať je jisté, že se těchto chyb už nikdy nedopustíme. Tento seznam byl zveřejněn mimo jiné i na webu presentationmagazine.com. Možná že jste zvyklí soustředit se na to, co je třeba vždy udělat, ale pojďme si pro změnu projít ty největší možné chyby. 

1. Připravte si řeč na téma, které pro vaše publikum prostě není relevantní. To je velká a základní chyba, která zničí vaši prezentaci ještě před tím, než vůbec řeknete první slovo.

2. Ukažte publiku, jak jste chytří a znalí tím, že do každé věty zabudujete aspoň jedno slovo v žargonu, kterému jen tak někdo nerozumí. Také nezapomeňte používat nudné technické fráze, které nikomu nic neřeknou, místo toho, abyste mluvili lidskou řečí.

3. Napište svou řeč tak podrobně jako scénář k filmu, rozhodně nevytvářejte jen koncept, kde zachytíte pouze hlavní body.

4. Říkejte slovo od slova úplně přesně to, co budete promítat v prezentaci. Musíte předpokládat, že publikum neumí číst, nebo že jim minimálně pomůže, když to samé uvidí i uslyší zároveň. Nakonec by pro vás bylo přece příliš těžké učit se něco nazpaměť, tak to prostě přečtěte z toho, co je promítáno.

5. Pracujte nebo buďte na párty až do pozdní noci den předtím, než máte prezentovat.

6. Co nejlépe nacvičte naprosto monotónní a nevzrušený hlas. Potřebujete inspiraci? Poslechněte si hlášení na vlakovém nádraží.

7. Co nejvěrněji si představte, co všechno by se mohlo pokazit. Také si co nejživěji vybavte všechny své minulé neúspěchy a zklamání. Představte si všechno, čím se určitě znemožníte. Ujistěte se zkrátka, že vaše nadcházející prezentace bude naprostým fiaskem.

Ještě jednou, tohle byl seznam toho, jak se rozhodně nechovat.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine