Buďte in - jezděte na elektrickém kole

Rostoucí ceny pohonných hmot a touha po “zelenější” dopravě způsobují, že se stále více lidí obrací k elektrickým kolům. Princip elektrokola se zdá být podobný hybridním automobilům: kombinuje konvenční technologie – v tomto případě šlapání do pedálů a elektromotor.  

Odhaduje se, že v roce 2007 bylo v USA prodáno 10 000 těchto kol oproti 6 000 v roce 2006. B. Cebular, obchodník s elektrokoly v New Yorku, tvrdí, že jeho obrat oproti loňskému roku vzrostl o 50 %. A podle Amazon.com vzrostl prodej elektrických kol v červenci (oproti minulému roku) o více než 6 000 %.

Tato kola jsou ještě oblíbenější v Evropě, kde je lidé využívají pro kratší cesty. Například se odhaduje, že se v loňském roce prodalo v Holandsku 89 000 elektrokol a 60 000 v Německu. V Číně jich jezdí více než 70 milionů a prodá se jich zde každoročně asi 2,6 milionu.  

Ve většině států je elektrické kolo klasifikováno jako prostředek, který nevyžaduje vlastnění řidičského průkazu nebo registraci za podmínky, že jeho maximální rychlost nepřesahuje 20 mil za hodinu a výkon 750 wattů. Ceny kol většinou určuje jejich hmotnost, kvalita a typ baterie. 

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com