Budování týmu: Průměrnost nestačí

Ilustrační snímek

Každý, kdo chce postavit skvělý tým, by měl začít tím, že se nespokojí s průměrností. Propouštění není příjemné pro nikoho, a proto je třeba věnovat zásadní pozornost úvodnímu výběru členů týmu. Projeví-li se průměrnost i přes pečlivý výběr, nabídněte dotyčnému veškerou možnou podporu, aby se zlepšil. Pokud se to nepodaří, měli byste být připraveni se rozloučit. Touto radou začíná článek s názvem „12 jednoduchých věcí, které může udělat lídr pro vybudování fenomenálního týmu“, který publikoval server Forbes.com. Další rady pak zahrnují:

Budujte si pozici myšlenkového lídra

Čím větší autoritou ve svém oboru budete, tím více talentů bude mít zájem o vstup do vašeho týmu. Začněte třeba zveřejňováním svých zkušeností prostřednictvím článků.

Spolupracujte s lidmi, jimž můžete důvěřovat

Ani vysoce inteligentní dobrý pracant by neměl mít místo ve vašem týmu, pokud mu nemůžete věřit.

Pozor na peníze na prvním místě

Vybírejte si lidi, kteří mají nadšení pro váš obor a motivaci zlepšit váš tým, nikoli ty, kteří se ihned zajímají o peníze.

Zajímejte se o osobní život svých lidí

Uvědomte si, že každý má svůj život mimo práci a vašim vztahům prospěje, když o sobě budete něco vědět jako lidé. Oslavujte se svými lidmi důležité okamžiky jejich životů – narozeniny, svatby apod.

Sázejte na diverzitu

Dobrý tým potřebuje lidi s různými názory a nápady. Zkuste zapojit více žen, starších lidí či cizinců.

Nebojte se přátelství se zaměstnanci

Dokážete-li zachovat soustředění na vaše pracovní cíle a odpovědnost podřízených vůči vám, není důvod, proč byste se nemohli přátelit.

Umožněte svým lidem, aby využili své silné stránky

Každý by měl dělat to, v čem je nejlepší. Manažer si ale zároveň může všímat i slabých stránek svých lidí a pomáhat je zlepšovat.

Sdílejte informace

Pomáhejte svým lidem, aby se stali samostatnými lídry. Začnete sdílením zajímavých článků a knih, které je seznámí s aktuálními trendy a podnítí jejich kritické myšlení.

Odměňujte výjimečnou práci

Hledejte způsoby, jak odměnit své lidi za nadstandardní výkony tak, aby je to inspirovalo k další práci nad rámec jejich povinností. Poděkování v jakékoli formě má velmi silný motivační charakter.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com