Budování kontaktů na vánočních večírcích

Vánoce jsou roční dobou, kdy kromě rodinných a přátelských setkání získáváte také příležitost ke společenským setkáním s klienty, kolegy či dodavateli. To vám dává i jistou možnost budovat kontakty a dlouhodobě posilovat vaši kariéru.

Na oslavách svých klientů si dávejte pozor, abyste se chovali co nejlépe. Pokud si chcete zajistit společné obchody i do dalšího roku, vyvarujte se alkoholu. Večírek také není místo k vedení obchodních řečí, pokud s nimi nezačne klient. I když však začne, směřujte jej raději k diskusi o obchodních záležitostech až po večírku.

Na oslavách dodavatelů si naopak můžete užít trochu výsostného zacházení, i když víte, že se tak k vám dodavatel chová především kvůli tomu, aby si zajistil svou pozici i napřesrok. I zde se však držte pravidla nic neslibovat, chovat se přátelsky a popovídat si s co možná největším počtem hostů, kteří mohou být hodnotnými kontakty.

Na oslavě vlastní společnosti se můžete více uvolnit. Stále si však uvědomujte, že musíte mít věci pod kontrolou. I zde jste na očích. Zdržte se proto přílišné konzumace alkoholu a jakýchkoli možných projevů sexuálního obtěžování.

Pod jste pozváni na firemní oslavu svého partnera, pravděpodobně vás sám seznámí s pravidly vhodného chování. Sdělí vám, s kým nemáte mluvit o rozvodu, s kým o výši platu a s kým o románku na pracovišti. Pamatujte si, že na těchto společenských událostech jste proto, abyste podpořili svého partnera, nikoli mu zničili kariéru.

Mějte také na paměti, že nemusíte chodit na všechny večírky, na něž jste byli pozváni. Určete si priority a podle nich pak utvářejte svůj rozvrh. Na oslavách, které nemůžete navštívit, se slušně omluvte. Pamatujte také na to, že budete potřebovat odpočinek. Večírek každý den není nejvhodnější nápad.

-kk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com