Budoucnost práce: Je třeba posun v myšlení

Pracovní prostředí v organizacích bude muset být agilnější, flexibilnější a více podnikatelské. Krok za krokem se tak stane rozvoj talentu zaměstnanců tou nejvyšší prioritou.

Ilustrační snímek

Lidské rozhodování bude díky automatizaci vzácnější. Současně však bude složitější a jeho dopad bude mnohem větší. Právě proto bude pro každou firmu nesmírně důležité přilákat ty nejtalentovanější pracovníky.

Chcete přitáhnout talenty? Pečujte o své lidi

Pověst firmy, která se stará o své zaměstnance, vám může přinést mnoho. Jistě, že někteří pracovníci s nízkými mzdami budou pravděpodobně muset být propuštěni, můžete se však pokusit pomoci jim získat nové dovednosti tím, že je necháte rotovat a učit se nové věci předtím, než je propustíte. Pomůžete jim tak najít si práci jinde.

Když toto pro své lidi uděláte, ostatní uvidí, že sice je situace u vás stejně turbulentní jako kdekoli jinde, vy se však přinejmenším snažíte pomoci svým lidem najít další uplatnění. A to může být velmi silný argument pro talenty, kteří na něj uslyší při rozhodování, kde pracovat, tvrdí článek na webu McKinsey.com.

Učení: Rotace a online kurzy

Když firma umožňuje rotace zaměstnanců, pomáhá tím nejen jejich budoucímu uplatnění, ale také zvyšuje šance na to, že ti zaměstnanci, které chce, u ní zůstanou dlouhodobě. Lidé, kteří prošli různými úlohami a získali tak různé zkušenosti, nebudou tolik lační po změně. Mají pocit, jako by v kariéře vyzkoušeli mnoho různých směrů, i když stále pracují u jedné a té samé společnosti.

Některé společnosti dokonce začínají s organizací práce tak, že ji rozdělují na dočasné, menší úkoly. Můžete se jednoduše zeptat: „Během příštího roku potřebujeme udělat to a to. Kdo se hlásí?

Online výukové kurzy mohou být použity nejen pro osvojení si nových znalostí nebo dovedností, ale také pro změnu myšlení a postojů. Lidé se mohou naučit nově přemýšlet a nově přistupovat k určitým věcem tím, že dostanou vhodné zadání k vyřešení.

-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company