Brian Tracy: Kdo chce být lepším lídrem, musí na sobě pracovat

Ilustrační snímek

Jaké kvality dobrého lídra postrádáte? Nejprve je důležité si je definovat, ačkoli to může být náročné a nemusí to být příjemné. Bez toho však nemůžete začít pracovat na schopnostech a dovednostech, které jsou skutečně důležité. S některými kvalitami lídra se již narodíme, jiné však musíme získat, píše odborník na rozvoj lidského potenciálu Brian Tracy na svém blogu. Většina skvělých lídrů se musela vědomě snažit osvojit si právě ty schopnosti, o kterých věděla, že jsou potřeba.

Trocha motivace na začátek

- Nezáleží na tom, odkud přicházíte, ale na tom, kam jdete a kam směřujete. Nepřemýšlejte stále dokola nad příležitostmi, které jste si v minulosti nechali utéct. Nezabývejte se minulými neúspěchy. To, co se počítá, je budoucnost, ne minulost. Jenom proto, že jste v minulosti nebyli dobrými lídry, ještě neznamená, že se jimi nikdy nestanete.

- Pokud chcete být efektivním lídrem, okamžitě začněte pracovat na rozvoji schopnosti, kterou podle vás potřebujete posílit. Může to být integrita, trpělivost nebo umění delegovat. Zlepšete se a poté se zaměřte na zlepšování v další oblasti.

- Můžete se naučit cokoli chcete. Lídři vědí, co chtějí, a dokážou se tak stát kýmkoli potřebují. Stačí mít upřímný zájem a odhodlání.

4 kroky k rozvoji leadershipu

S těmito 4 základními kroky se můžete stát lepším lídrem téměř okamžitě:

1) Dělejte více věci, které pro vás něco znamenají a které vás jako lídra posunují k výsledkům. Slibte si, že budete více číst a že budete i aktivně pracovat na tom, abyste si vypěstovali návyky a vlastnosti lídrů, které vám zatím chybějí.

2) Dělejte méně věci, které vám na cestě k dosažení a upevnění vašeho leadershipu nepomáhají nebo naopak škodí.

3) Začněte dělat nové věci, které jste doteď nedělali. Ujasněte si, jaké schopnosti, kompetence a znalosti potřebujete, abyste se stali lepším lídrem, a začněte je systematicky budovat. 

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com