Brian Tracy: Každá minuta plánování ušetří deset minut činnosti

„Vaším nejsilnějším nástrojem pro překonání tendence odkládat věci na později a zvýšení produktivity je schopnost uvažovat, plánovat a rozhodovat se,“ říká, respektive píše na svém blogu americký spíkr a poradce Brian Tracy, který patří k předním světovým osobnostem v oblasti osobního a profesního rozvoje.

Uvažování a plánování podle něho spouští naši kreativitu a zvyšuje naši duševní i fyzickou energii. Každá minuta, kterou investujeme do plánování nám ušetří deset minut následné činnosti. Je proto zarážející, jak mnoho lidé plánování své činnosti podceňuje. Stačí k tomu přitom pouze tužka a papír, případně počítač či mobilní zařízení, do nichž si můžete sepsat své úkoly.

„Vyzkoušejte si práci na základě předchozího naplánování všech dílčích kroků,“ radí Tracy, „a ušetříte tím dvě hodiny denně.“ Seznam úkolů si vytvářejte vždy večer před nadcházejícím pracovním dnem. Zaznamenejte vše, co máte druhý den udělat a vaše podvědomí na tom bude pracovat již přes noc.

Pro různé účely budete potřebovat různé seznamy úkolů. Začněte dlouhodobým seznamem, na který si zaznamenáte vše, co plánujete do budoucnosti. Pak je na řadě měsíční seznam, do něhož si budete rozvrhovat úkoly vždy na každý měsíc dopředu. Na každý týden si pak vypracujte týdenní seznam, který budete dotvářet vždy jednotlivými denními seznamy. Jde o poměrně jednoduchou techniku, která vám dá pocit větší kontroly nad vlastním životem a přirozené motivace.

-kk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com