Brian Tracy: Jak se zlepšit ve veřejných vystoupeních

Jediná cesta k tomu, jak se zdokonalit ve veřejném vystupování, je praxe a zase praxe. Neuškodí však, když se vědomě zaměříte na určité dovednosti, které vám tuto praxi usnadní. Na svém blogu to vysvětluje americký spíkr a poradce Brian Tracy, který patří k předním světovým osobnostem v oblasti osobního a profesního rozvoje.

Ilustrační snímek

Nepodceňte důkladnou přípravu

Brian Tracy radí začít sepsáním cílů, jichž chcete pomocí svého vystoupení dosáhnout. Je přitom jedno, zda budete vystupovat jen deset minut nebo deset hodin – měli byste vědět, kdo je vaše publikum a čeho u něho chcete dosáhnout. Buďte co nejpodrobnější a vedle svých cílů si zapisujte i způsoby, jak je realizovat. Nemáte-li dostatek informací, najděte si je. Pak sepište samotnou řeč, kterou chcete pronést. Několikrát si ji přečtěte a provádějte úpravy, dokud z ní nebudete mít dobrý pocit.

Cvičte své prezentační dovednosti

Použijte videokameru nebo alespoň diktafon a zaznamenejte celý svůj výstup tak, jak budete mluvit k lidem. Záznam pak zhlédněte a vyslechněte a snažte se co nejobjektivněji najít prostor ke zlepšení. Čím upřímnější k sobě budete, tím rychleji se můžete zlepšit. Opakováním tohoto cvičení to může být velmi rychlá změna.

Zbavte se strachu z veřejného vystupování

Nervozita je přirozená, a právě proto je třeba naučit se s ní pracovat. Motivací vám může být skutečnost, že bez vynikajících komunikačních dovedností nemůžete nikdy rozvinout svůj plný potenciál v byznysu. Schopnost komunikovat s lidmi je cesta nahoru.

-kk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com