Brian Tracy: Jak překonat strach

„Nikdo se nerodí se strachem. Strachu se proto můžeme zbavit prostřednictvím sebedisciplíny,“ říká americký spíkr a poradce Brian Tracy, který patří k předním světovým osobnostem v oblasti osobního a profesního rozvoje.

V článku na svém blogu věnovaném překonávání strachu vysvětluje, že strach má své fyzické i psychické projevy – od sucha v ústech, přes bušení srdce a nevolnosti až po přesvědčení, že nemůžeme a nedokážeme nic dělat. Nejčastěji se bojíme, že pokud budeme aktivně jednat, selžeme nebo něco ztratíme. Jediný způsob, jak strach překonat však spočívá právě v akci. Přehlížení strachu vede pouze k vyššímu stresu, pocitu neštěstí a psychosomatickým potížím.

Brian Tracy radí začít s vizualizací. Představujte si sami sebe, jak zvládáte svůj strach se sebedůvěrou a schopnostmi, které to vyžaduje. Plňte svou mysl pozitivními myšlenkovými obrazy svého úspěchu. Pokud se dokážete cítit sebejistě, budete tak i jednat. To je podle Tracyho jeden z nejúžasnějších zákonů psychologie úspěchu.

Klíčem k pocitu štěstí a úspěchu je přímá konfrontace se strachem. Identifikujte člověka nebo situaci, jichž se obáváte, a nenechejte se jimi již dále ovládat. Konfrontujte je přímo a strach z vás spadne. Když se naučíte pojmenovávat svůj strach a postavit se mu čelem, bude slábnout a snáze se řídit. Získáte větší sebedůvěru a kontrolu.

-kk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com