Brian Tracy: Jak překonat obavy a uspět

Chcete-li zvítězit nad strachem a úzkostí, která je dlouhodobou formou strachu, musíte posílit svou odvahu a sebeúctu. Nezbytným předpokladem pro vyřešení všech starostí je přesné vyhodnocení situace. Nejlépe pomáhá smysluplná aktivita –  abyste však mohli podniknout konstruktivní kroky, musíte se od starostí nejprve oprostit. Známý kouč Brian Tracy má recept, jak toho dosáhnout.

Ilustrační snímek

Když se zbavíte strachu, nebudou už obavy ovlivňovat vaše rozhodování ani chování. Budete tak mít možnost přijmout vhodná opatření, obnovíte vlastní sebedůvěru a získáte pocit, že máte věci opět pod kontrolou.

Změňte postoj z negativního na pozitivní – stanete se tak efektivnějšími jak v práci, tak v osobním životě.

1. Definujte svůj problém, zapište si jej a představte si nejhorší možný výsledek

Polovinu našich problémů lze vyřešit už během jejich definování. Zapište si proto příčinu svých obav – jasně si popište situaci, které se obáváte. Napište si seznam toho, o co nebo z čeho vlastně máte strach. A teď – co je nejhorší možný výsledek?

Pokračujte a zapište si, co by byl nejhorší možný výsledek situace, která vás znepokojuje. Jaký je ten absolutně nejhorší výsledek, co se může stát nejhoršího?

Pravděpodobně to bude nějaká ztráta nebo se můžete obávat o zdraví či dobrou pověst. Ať je to cokoli, napište to na papír. Když si dovolíte čelit tomu nejhoršímu možnému výsledku, většina úzkosti, kterou cítíte, náhle zmizí.

2. Smiřte se s nejhorším možným výsledkem

Popřemýšlejte o tom, co byste dělali, kdyby nejhorší scénář skutečně nastal. Jak byste s tím dokázali žít? Když se rozhodnete přijmout to nejhorší, starosti najednou zmizí. Popírání a odmítání čelit tomu nejhoršímu, co se může stát, je náhle pryč. Pohlédli jste se ďáblovi do tváře.

Teď už zbývá jen dělat všechno pro to, abyste onomu nejhoršímu výsledku předešli. Už naštěstí máte jasnou hlavu a půjde vám to jistě lépe.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com