Brian Tracy: Dobrý lídr se nebojí pravdy

Když někdo podvádí, může být vítěz. Avšak jen na chvíli. Například Enron byl ve své době pokládán za jednu z nejinovativnějších firem v USA, jenže byl postaven na lžích a podvodech. Jeho výkonný ředitel se sice znal se všemi důležitými lidmi Ameriky, ale chyběla mu integrita neboli pevnost charakteru založená na věrnosti určitým zásadám.

Ilustrační snímek

Brian Tracy v nedávném článku na svém blogu cituje Jona Hunsmana, který vybudoval ohromnou a úspěšnou chemickou společnost úplně z ničeho. Přitom nikdy neporušil své principy a tvrdil, že právě integrita vedla k jeho úspěchu. Proč si on i Brian Tracy myslí, že vítězové nikdy nepodvádějí?

Integrita je o tom, dělat správné věci prostě proto, že je správné je dělat. Když je pro vás vlastní integrita důležitá, nepotřebujete být světoznámým CEO nebo skutečnou rockovou hvězdou mezi lídry byznysu. Nebudete to prostě potřebovat, protože pro vás úspěch bude spočívat v dělání správných věcí.

Dodržování slibů: Zásadní část integrity

Pokud něco slibujete jen s rozmyslem, rozhodně vám to prospěje. Dokonce i tehdy, když něco slibujete jen tak trochu neradi. Pak je totiž mnohem pravděpodobnější, že to, co slíbíte, také splníte. A splnit své sliby, to definuje někoho, kdo je spolehlivý a důvěryhodný.

Co je na integritě nejlepší? Nebudete se bát pravdy

Když jednáte v souladu se svou integritou, nemusíte se nikdy bát toho, že nakonec budete muset čelit pravdě. Proč? Nesnažíte se totiž nic skrýt. Základním principem integrity by tak mohlo být mluvit pravdu za všech okolností. Dokonce tehdy, když je to nepříjemné nebo nevýhodné z hlediska vašich cílů.

Pamatujte: když jde o integritu, nejsou povoleny výjimky. Můžeme říci, že integrita je nastavení myšlení. Rozhodně to není situační záležitost.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com