Brian Tracy: 3 druhy učení nezbytné pro úspěch

Ilustrační snímek

Dejte si závazek stále se učit a nebojte se ani nových, neočekávaných poznatků. Mnoho lidí se bohužel rozhodne ignorovat věci, které se stanou zcela neočekávaně. Vy se však změny bát nesmíte. Nejúspěšnější lidé obvykle čtou až 3 hodiny denně. Také musíte navštívit každou vzdělávací akci ve vašem oboru, která vám může dodat nové poznatky. Chtějte se vzdělávat tak, abyste dosáhli lepších výsledků na poli vaší zodpovědnosti. Existují 3 rozdílné způsoby vzdělávání, které byste si měli osvojit. Na svém blogu je popsal odborník na rozvoj lidského potenciálu Brian Tracy.

1) Udržovací učení

Je to učení, které je nezbytné, abyste udrželi krok s děním ve vašem oboru. Díky němu nezaostáváte. Často má formu čtení knih, blogů a newsletterů. Tyto informace vaši znalost jako celek nijak nerozšiřují, pouze vás udržují v obraze ohledně toho, co se aktuálně děje a jak vypadá nejnovější vývoj. Je to něco jako lehké fyzické cvičení, které vás nijak zásadně neposílí, ale udržíte se ve stávající formě.

2) Učení pro rozvoj

Díky tomuto učení získáváte znalosti a schopnosti, které jste předtím neměli – a skutečně tak posilujete svou mysl. Získáváte informace, bez kterých byste nemohli dělat něco nového. Může to být poslouchání podcastů, čtení blogů a knih… zkrátka objevování nových velkých myšlenek.

3) Učení šokem

Učení šokem je učení, které je v rozporu s nějakou znalostí, kterou jste měli předtím. Zakladatel moderního managementu Peter Drucker ve své knize Inovace a podnikavost: praxe a principy tvrdí, že primárním zdrojem inovací jsou právě neočekávané úspěchy a selhání. To znamená, že inovace přicházejí, když se stane něco, co naprosto neodpovídá našim očekáváním.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com