Bojujte se stresem na pracovišti

Ne každý si může dovolit zanechat práce z důvodu stresu na pracovišti, zvlášť pak lidé s rodinami nebo finančními závazky, které musí pravidelně splácet. Vyhlídka, že se situace v dohledné době nezmění, je pak jen dalším stresovým faktorem. Zde je několik rad, jak problémům se stresem ulehčit:

- Změňte stravovací návyky. Některé potraviny mohou stres podporovat. Například takové, které obsahují kofein – dochází k uvolňování stresových hormonů a zvyšuje se počet úderů srdce a krevní tlak. Rafinovaný cukr a jednoduché uhlohydráty zase nárazově zvyšují hladinu cukrů v krvi a po jejím snížení se také dostavuje podrážděnost. Dodržujte proto dietu s nízkým obsahem tuků a cukrů a s vysokým obsahem výživných potravin. Také se doporučuje nevynechávat jídla.

- Dodržujte denní pauzy. I 20 minut v klidu a relaxaci dokáže ulevit chronickému stresu a zvýšit vůči němu odolnost. Využijte tento čas pro poslech relaxační hudby, relaxaci a přemýšlení o něčem příjemném. Dýchací cvičení doplněná strečingem jsou také velmi vhodná.

- Pravidelně cvičte. Ať už to bude 10 minut svižné chůze denně nebo tři 45minutová intenzivnější cvičení týdně, vylepšíte si kondici, náladu a postoj. Zde jsou čtyři způsoby, jak cvičení napomáhá zvládat stres:

- zbavuje pocitů, jako jsou neklidu a úzkost,

- podporuje schopnost relaxace,

- zvyšuje sebeúctu,

- podporuje zdravé stravovací návyky.

- Zorganizujte si práci. Možná vás stresuje multitasking. Zkuste si vytvořit seznam věcí, které máte udělat a určit priority. Vizuální indikátor, že jsou věci pod kontrolou a pracuje se na nich, vás zklidní, přinese pocit satisfakce, pomůže vám zvládat pracovní zátěž a snížit stres.

- Získejte znovu životní rovnováhu. Po skončení pracovního dne a týdne byste měli dokázat nechat pracovní záležitosti „za hlavou“. Může vám to usnadnit nějaká zájmová aktivita, pobyt s přáteli nebo prosté nicnedělání za předpokladu, že dokážete na svou práci nemyslet.

Pokud se vám nedaří vypnout, může někdy pomoci, když se svěříte se svými pracovními strastmi rodině nebo přátelům. Sdílení pocitů, obdržení rady a ujištění může uvolnit tlak a úzkost. Když ani to nepomůže, vyhledejte rady odborníka, protože se stresem by se člověk neměl potýkat sám.

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com