Bodyguardem svého týmu

Také si představíte urostlého muže v černém, který v krajním případě položí svůj život pro dostání svým povinnostem? Je to přeci součást jeho práce. Promítněme si tuto situaci do světa byznysu. Také je to velmi tvrdý svět, kde mnoho firem i lidí obětuje mnohé pro dobrou věc – tedy přinášet hodnotu zákazníkům. Nebo ne?

Odhodlaný lídr, který má přirozenou autoritu stejně jako urostlý bodyguard, se přeci nemůže schovávat za svůj tým. Vaši zaměstnanci jsou pouze tak dobří, jako je jejich (vaše) vedení. Pokud je tedy váš osud v rukou někoho jiného, proč byste se neměli maximálně snažit o ten nejlepší výsledek? Server Business 2 Community poradil stručný návod.

Nenechte zaměstnance prosit

Myslíte si, že je správné, že za vámi vaši lidé chodí s dotazy? V některých případech se situace neobejde bez vašeho posvěcení. Pokud se ale dotazy množí, je čas jasně nastavit očekávání a rozhodovací pravomoci. Ujistěte se, že každý, komu jsou tyto informace určeny, o nich ví. Je mnohem těžší obcházet pravidla a standardy, když o nich každý ví.

Jděte ostatním příkladem

Lidé více věří tomu, co si si přečtou nebo co slyší. Pokud tedy svým zaměstnancům tvrdíte něco jiného, než sami děláte, jejich respektu se nedočkáte. Nevytvářejte pravidla, která pak sami nejste schopni dodržovat.

Podporujte sdílení informací

Ptát se ostatních, co se děje, ve chvíli, kdy krize už klepe na dveře, je riskantní. I když nemáte času nazbyt, mělo by být vaší povinností pravidelně komunikovat s lidmi ve společnosti. Vyrazte na oběd s kolegy, stravte s nimi krátký čas na kávě. Nesnažte se však vzbudit atmosféru: Pozor, šéf přichází! Buďte sdílní a ptejte se neformálně.

Chybami se člověk učí

Chybovat může váš zaměstnanec i vy. Nemělo by se to stávat příliš často, avšak pokud se tak už stalo, použijte situaci jako poučný (a varovný) příklad. Správné naslouchání a chápání napomůže chybám vyniknout dříve, než dojde ke krizi.

Mějte priority srovnané

Váš tým tu není od toho, aby vás chránil. Jeho úkolem je chránit zájmy společnosti, která je sama o sobě větší než jedna osoba. Pokud každý bude vědět, co, jak a kdy je potřeba udělat, bude dělat svou práci dobře (včetně vás). Vy budete tím pádem také chráněni.

Zabraňte hrozbám

Vždy v organizaci potkáte lidi, jejichž individuální agenda zcela nepodporuje zdravý chod organizace. Identifikujte je a zhodnoťte situaci. Mohou svou práci dělat lépe? Byli by efektivnější v jiné pozici? Vaše firma je pouze tak silná, jako je její nejslabší článek.

Buďte lídrem. Nehledejte chyby ve svých lidech, ale ve vlastní odpovědnosti. Jedině tak ochráníte sebe i svůj tým.

Chcete zjistit, zda máte schopnosti lídra a dále je rozvíjet? Přečtete si dále: Máte vůdčí potenciál?  Chcete se dále jako lídr rozvíjet?

-bn-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com