Berte obchod osobně

Lidé se dopouštějí zásadní chyby, když k budování obchodních vztahů přistupují jinak než k osobním přátelstvím. Na chvíli se zamyslete nad lidmi, s nimiž spolupracujete na profesionální úrovni a zároveň udržujete blízký osobní vztah. Neodpustí vám více klopýtnutí a nenabízejí větší pomoc, když ji potřebujete? Pravděpodobně ano. Uvědomte si tedy, že vaše práce bude jednodušší, zábavnější a úspěšnější, když budete své profesionální vztahy brát osobně.

Jak na to? Stejně jako při vytváření přátelství. Budujte důvěru prostřednictvím osobního vztahu, ukažte, že vedle profesionálů jste také lidé. Soustřeďte se na to, co je opravdu důležité – vaše sny či obavy, děti nebo obchodní záležitosti, které vám nedají spát. Umožněte svým klientům a obchodním kontaktům trávit čas s vaší rodinou nebo přáteli.

Zákazník, který se stane vaším osobním přítelem, s vámi bude nejen obchodovat, ale také ovlivní další potenciální zákazníky, čímž vám pomůže k řadě dalších klíčových vztahů na příslušném trhu. Všichni máme mnohem více možností, jak propojit své osobní a profesionální životy, než si uvědomujeme. V dnešní době, kdy čas je stále vzácnější, můžete mnohé získat tím, že propojíte své kontakty. Opusťte od představy, že se vaši osobní a obchodní přátelé nemohou scházet. Naopak to bude dobré pro váš byznys i rodiny, přátele a vás samotné.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com