Až překvapivě mnoho manažerů trpí syndromem podvodníka. Jak se ho zbavit?

Syndrom podvodníka je fenomén, kterým trpí celá řada lidí, ale který se ve velké míře vyskytuje u manažerů. A to zvláště u těch, kteří se na své současné místo dostali teprve nedávno nebo byli v nedávné minulosti povýšeni z řadové funkce. Jedná se u dotyčného o dlouhodobý pocit, že na danou pozici není dost dobrý, že se stala chyba, že na ní byl povýšen, a že se každou chvíli může provalit, že na této pozici vlastně nemá co dělat. Jak se syndromem podvodníka bojovat?

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu Addicted2Success.com.

Přijměte své pocity a uvědomte si je

V prvé řadě je nutné uvědomit si, že to, co cítíte, je skutečně jenom určitým syndromem a že vaše obavy nemají ani tolik základ ve faktech a reálných číslech, ale jenom ve vaší hlavě a ve vašich vlastních obavách. Vnímejte, kdy se vaše pochybnosti o sobě samém zhoršují, proč je pociťujete a co je způsobuje.

Podívejte se na své úspěchy realisticky a bez přehnané kritiky

To, že jste na pozici, na které jste, má své odůvodnění. Člověk, který vás do ní dosadil, k tomu měl dobré důvody. A pokud jste se do této pozice dopracovali zcela sami, tak o to větší obdiv si zasloužíte. Snažte se na své úspěchy, dovednosti a přednosti podívat realisticky, bez přehnané sebekritiky. A možná objektivně zjistíte, že na tom se svými dovednostmi nejste tak špatně, jak si občas myslíte.

Nastavujte si realistické cíle

Mnoho lidí má pocit nedostatečnosti nebo méněcennosti kvůli tomu, že si dávají nerealistické cíle nebo jsou příliš sebekritčtí a ambiciózní. Často totiž máme tendenci porovnávat se s lidmi, se kterými bychom se porovnávat neměli – například s kolegy, nadřízenými nebo kamarády, kteří jsou zdánlivě úspěšnější než my. Často ale vidíme na ostatních jen to pozitivní nebo nevnímáme, že měli určité výhody, které my nemáme. Porovnávejte se jen sami se sebou a nastavujte si sami pro sebe realistické cíle.

Vyhledejte odbornou pomoc

Jestliže vás syndrom podvodníka nepřestává trápit, nebojte se vyhledat odbornou pomoc. Psycholog nebo třeba kariérní či mentální kouč vám s vašimi pochybnostmi může velmi efektivně pomoci.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success