Autorita bez tyranie

Autoritářské a neomezeně svrchované vedení je dnes již právem bojkotováno. Přesto vedoucí osoba potřebuje autoritu, aby se mohla stát úspěšnou. Zde je několik způsobů, které z nadřízených udělají úspěšného vedoucího.

Nadřízený zaměřený na spolupracovníky nechává své podřízené samostatně jednat a rozhodovat. Sám se omezí pouze na řízení delegované oblasti. Neprovádí žádné svévolné zásahy. Jako nadřízený ponechávejte svým spolupracovníkům prostor pro rozhodování. Delegujte úlohy i zodpovědnost. Váš tým to ocení. Zůstaňte v pozadí a podpořte kolegu, když už si sám nevystačí.

Uděláte-li chybu, přiznejte ji. Můžete mít strach, že v očích svých kolegů ztratíte na věrohodnosti. Opak je však pravdou. Přiznáním vlastní chyby posílíte svoji pozici. Nezlobte se na své lidi, pokud udělají chybu. Pomozte jim dát věci do pořádku a zabraňte opakování chyb.

Nadchněte svůj tým. Ubývající nadšení můžete vyčíst z tváří lidí a z výsledků jejich práce. Buďte vždy nadšeni ze svého týmu a z jeho výsledků. Vaše nadšení bude nakažlivé. Vyvarujte se ale hraného nadšení! Lidi budou mít rádi váš optimismus, který vždy vytvoří dobrý pocit.
Zdroj: Vorgesetzter.de - Informace pro vedoucí pracovníky - styly řízení, motivace, koučing, řešení konfliktů a další.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vorgesetzter.de