Autonomní vozidla: Konec rozhlasových stanic?

Autonomní vozidla mohou na silnicích jezdit v masivních počtech již za 10-20 let. Dopad to bude mít na mnoho odvětví včetně pojištění, výroby aut, dopravy… a také rozhlasu.

Pasažéři autonomních vozidel budou mít k dispozici mnohem více možností, jak se zabavit.

Ilustrační snímek

Streamování je nejakutnější hrozba

Pro rádia, která poslouchají lidé při jízdě v autě, jsou streamovací služby daleko akutnějším problémem než technologie autonomních vozidel. Streamování hudby dnes získává stále větší část z celkových příjmů, které globálně vyprodukuje hudba.

Mnoho talentů navíc rádia opouští a přidává se právě ke společnostem, které streamují hudbu, jako je Spotify nebo Apple Music. V oblasti mluveného slova jsou zde podcasty a audioknihy, které také představují vhodnou náhradu za obsah produkovaný rádiy, tvrdí web strategy-business.com.

Další změnu přinesou autonomní vozidla

Je čas, aby rádia začala vážně uvažovat o tom, jak zareagují na budoucnost, která bude definována autonomními vozidly. Lidé v těchto vozidlech si pravděpodobně budou užívat video nebo obsah vytvořený ve virtuální realitě. Budou moci pracovat nebo hrát hry. Rádia se tedy musejí změnit a poskytovat obsah více kanály. Budou se muset proměnit na společnosti aktivní v zábavním byznysu jako celku.

Poslouchání rozhlasu během dojíždění autem je velmi rozšířené v USA. V městech po Evropě však zas tolik rozšířené není, protože zde jsou k dispozici linky hromadné dopravy a lidé také více jezdí na kolech. V Africe zase není příliš dostupná spolehlivá bezdrátová síť, proto jsou mobily obvykle vybaveny rádiovým přijímačem.

Rádia mohou učinit následující, aby přežila a prosperovala i nadále:

  • Mohou se zaměřit na rozvojové trhy, na kterých mohou využít svých zkušeností získaných na rozvinutých trzích. Díky svým znalostem mohou poskytovat vysoce kvalitní rozhlasové pořady a formáty, které budou populární i mezi místními posluchači.
  • Také mohou využít toho, co dělají dobře – poskytování lokální reklamy, která se zakládá na vhodném a relevantním obsahu.

-jk-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business