Aspoň chvilku klidu...

Více než tři čtvrtiny manažerů a pracovníků ve vedoucích funkcích tvrdí, že by vyměnili svůj plat za větší časovou flexibilitu, jen aby měli čas na soukromý život. Není divu. Počet lidí, kteří trpí syndromem vyhoření, se za poslední tři roky zdvojnásobil. Firmy na tuto situaci navíc nemají žádnou odpověď ani řešení.

Článek přináší několik tipů od poradců, koučů a konzultantů, kteří pracují s vedoucími zaměstnanci, kteří jsou pod stálým tlakem. Jedná se o strategie, které by manažerům měly pomoci najít soulad mezi prací a volným časem:
1. Nezanedbávejte své tělo. Je třeba se pravidelně věnovat nějaké přiměřené fyzické aktivitě. Firmy by měly mít ve svém telefonním seznamu vedle čísel na finanční poradce také čísla na osobní trenéry, maséry a ostatní terapeuty.
2. Udržujte si vztahy s přáteli a blízkými. Je vhodné se průběžně zajímat o to, zda se tyto osoby necítí zanedbávány. Na psychickou odolnost vedoucího pracovníka má do značné míry vliv právě podpora jeho blízkých.
3. Je vhodné se zabývat duchovními činnostmi. Ty podporují soustředění lidí na práci. Duchovní činností může být (podle založení každého člověka) meditace, modlitba nebo psychoterapie.
4. Stanovte si priority. Nemusíte stihnout všechno. Kariéra je jen součástí života člověka, stejně jako hra, relaxace, tvořivá činnost a smích. Manažeři se často neumí na svůj život podívat v širší perspektivě – měli by si uvědomit, že tím, že se svou prací zcela vyčerpají, poškodí i svou firmu.

**Datum vydání:** IV/2002
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com