Arogance - synonymum pro neschopnost

V současném světě rozeznáváme více skupin vrcholových manažerů. Jedni se účastní podnikových skandálů, tunelují peníze a jednají nečestně, čímž přivedou svou firmu ke krachu. Druzí se o krach své firmy postarají také, ovšem z trochu jiných pohnutek. Neumí totiž být správnými manažery. Jsou příliš soustředění na sebe, odmítají naslouchat svým podřízeným a nikdy nehledají u druhých radu. Zapomínají, že úspěšný vedoucí nikdy nejedná sám za sebe, ale že se obklopuje loajálními a motivovanými následovníky.

Jakých zásad by se tedy měli manažeři držet, aby se do historie firmy nezapsali jako nesnesitelní a arogantní? Článek popisuje konkrétní příklady, kdy manažeři velkých firem a vůdci politických sdružení díky své aroganci selhali. Z těchto příkladů plyne několik poučení:
* Nikdy neignorujte historii, kulturu a mocenskou strukturu firmy. Nezáleží na tom, jak inteligentní a promyšlená je vaše strategie – pokud si nezíská podporu vyššího managementu, selže. To se týká zejména akvizic a fúzí.
* Manažeři a vedoucí, kteří jsou tak orientováni sami na sebe, že ignorují veškerá pravidla spolupráce, respektu k ostatním a zodpovědnosti, si zadělávají na vyhazov. Lidé většinou zapomínají na správnou komunikaci a diplomacii.
* Podniková strategie nemusí vždy odpovídat realitě. Většinou bývají příliš ambiciózní. Vedoucí, kteří odmítají naslouchat lidem, kteří jim mají co říci, mohou svou firmu přivést až ke krachu.
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal