Analytický mág, vzdělanec a další lidé, které by váš tým neměl postrádat

Ilustrační snímek

Různorodý tým je samozřejmostí, pokud chcete docílit inovativních a kreativních nápadů. Každý jedinec má své silné vlastnosti, kterých byste měli využít ve prospěch dosažení společného cíle. Ideální typy lidí spolupracují takřka bezproblémově. Ale jaké talenty to tedy jsou? Server Business 2 Community je ve svém nedávném článku identifikoval.

Analytický mág

Znáte tu frázi: „think out of the box“? Tak tihle lidé se nesnaží hledat řešení mimo obsah této pomyslné „krabice“ (box), tedy myslet jinak, nekonvenčně a mimo známou perspektivu. Oni tuto „krabici“ analyzují, zkoumají, jak by mohla být nadesignována lépe. Jejich úkolem je neustále vstřebávat informace z okolí a utvářet spojení z těchto poznatků.

V důsledku zmíněného utváří analytici revoluční myšlenky, které však mohou být občas trochu zmatené. Jak je tedy vést? Zbytečně je nepřetěžujte vstupními informacemi. Mají tendenci analyzovat vše a zahlcení by je mohlo uvést v přetížení. Zvládají pracovat na vícero projektech. Ne že ne. Pouze je nesmíte neustále mást změnami. Ujistěte se, že chápou vaše očekávání a jasně si společně definujte klíčové body projektu. Neděste se jejich organizace, která se vám může jevit jako chaotická. Za dezorganizací se většinou ukrývá unikátní systém.

Obchodní virtuóz

Tito lidé jsou vaši šampióni v oblasti prodejů. Jsou energičtí, pozitivní a milují kolektiv. Mají perfektní odhad na lidi a zdravá dávka ega je činí důvěryhodnými obchodníky.

Jak s nimi pracovat? Snažte se držet krok. Pravidelně kontrolujte množství příležitostí a výzev, které těmto lidem můžete nabídnout. Zároveň nad nimi ale držte pevnou ruku, někteří, a zejména ti mladší, mají občas tendenci střetávat se s autoritami a tomu je třeba předejít pevnou hierarchií a stanovenými pravidly. Nezapomeňte také sledovat jejich vývoj. Různé fáze, ve kterých se tito brilantní obchodníci nacházejí, jako je svatba, stěhování a další, jsou také výzvy, které mimo jiné ovlivňují i jejich profesionální výkon.

Dárce

Posláním těchto lidí je se rozdat pro společnost i ostatní v týmu. Pracují tvrdě, neúnavně a i přesto, že mohou být skvělými lídry, není to jejich vysněná funkce. Dárci raději vykonávají přidělené úkoly, než aby sami delegovali práci na druhé.

Jak s nimi jednat? Buďte opatrní ohledně zpětné vazby. Dárci se natolik snaží odvádět maximální výkon, že je kritika může velmi zničit. Snažte se proto problémy řešit konstruktivně a nezapomeňte zdůraznit i přínos. Starejte se o ně, neboť oni sami nemají tendenci požádat o povýšení nebo bonusy, ačkoliv v duchu mohou být nespokojení. Proto s nimi veďte pravidelný dialog a povzbuďte je k větší sdílnosti. Jsou vděční za vše, co jim vstřícného řeknete nebo nabídnete.  

Vzdělanec

Tito lidé jsou kreativní a zajímaví, ačkoliv jsou spíše introvertní povahy. Možná občas bojují s komunikační bariérou a necítí se příliš komfortně při různých sociálních příležitostech. Jsou schopni měnit pracovní pozice, dokud nenaleznout tu pravou, která jim vyhovuje. Pak se z nich mohou stát ale vaši nejoddanější zaměstnanci.

Jak s nimi pracovat? Vzdělanci mají vlastní motivaci a preferují nezávislost. Nechte je tedy trochu dýchat a nebuďte příliš direktivní. Mnohem lepší výkony od nich získáte, jestliže mohou pracovat v uvolněné atmosféře. Nechte je samotné vybrat si „izolované“ místo, kde se jim bude dobře pracovat.

Máte plnou a různorodou sestavu vašeho týmu nebo některého z těchto talentů postrádáte?

-bn-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com