Američtí zaměstnavatelé pomáhají zaměstnancům zvládat manželství

Ztráta produktivity vinou stresu ve vztahu a manželství stojí americké zaměstnavatele asi 6 miliard dolarů ročně. Další studie vykresluje, že rok po rozvodu ztrácí zaměstnanci průměrně čtyři týdny práce. Svou roztěkaností, absentérstvím a stresem firmě škodí.

Proto stále více firem začíná nabízet programy, které pomáhají řešit rodinné problémy. Například nabízejí kurzy nebo sponzorují sezení s odborníky, kteří učí jejich lidi diplomatickému vyjednávání a jiným dovednostem, které mohou doma uplatnit. Někde je tato asistence zacílena na zaměstnance, kteří prodělávají interní změnu, která může zvýšit napětí v rodinném kruhu.

Tyto programy ale mohou být trochu kontroverzní. Například Tim Gardner, který provozuje poradenskou firmu pro manžele, tvrdí, že řada firem jeho služby odmítá ze strachu, že by mohly diskriminovat rozvedené, nezadané osoby a páry s odlišnou sexuální orientací. Jiné firmy je odmítají s tím, že jim do osobního života jejich lidí nic není.

Tito odborníci ale tvrdí, že jejich kurzy nemusí vyžadovat osobní zpověď a naučí lidi cenné dovednosti, jako je umění naslouchat a efektivněji komunikovat, stejně jako řídit neshody, než přerostou do většího konfliktu.

Jednou z dalších věcí, kterou učí doktor Gardner své klienty je, že by si dvojice měly dávat cíle. Například si zařídit jednou za čas volno bez dětí, nebo určit denně dobu, kdy si jen tak promluví, aniž by řešili rodinné problémy.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal