Američané směřují do zdravotnictví

Zahájení druhé kariéry v potřebném oboru, jakým je zdravotnictví, může být podle odborníků velmi naplňující. Populace v USA stárne a v příštích sedmi letech se očekává rychle rostoucí poptávka po terapeutech a laboratorním a asistenčním zdravotním personálu.

Ne všechny pozice vyžadují přímý kontakt s extrémně chorými pacienty. Například v oblasti dietiky, terapeutických masáží a zdravotních poradců se do roku 2014 také očekává masivní nárůst.

Lidé, kteří se rozhodli pro razantní změnu kariéry, nepřichází s prázdnou, mají obvykle zajímavé pracovní zkušenosti a především motivaci. Některé školy přijímají během celého roku, jinde se dodržuje standardní akademický model.

Získat reálný obrázek

Zájemci o kariéru ve zdravotnictví tady vidí příležitost pomáhat lidem a mít smysluplnější práci. I když většina dosáhne v tomto ohledu satisfakce, řada z nich se zpočátku této změny obává. Odborníci proto doporučují získat maximum informací od lidí, kteří skutečně dělají práci, která vás zajímá a zjistit i její stinné stránky, o kterých se obecně tolik nemluví. Další faktor, který je třeba zvážit, je ztráta „staré“ pracovní pozice, která poskytovala identitu a kulturní šok. Zjištění, že jste ve třídě nejstarší také nepřidá, spolu s částečnou nebo větší ztrátou příjmů u těch, kteří se studiu věnují na plný úvazek.

Obchodní postřeh

Lidé, které láká obchodní stránka zdravotní péče, mají možnost využít pokročilý obchodní program, na který mohou své vzdělání navázat. Na Vanderbiltově universitě – absolventské škole managementu v Nashvillu, je letos počet žadatelů o dvouletý MBA v oblasti zdravotní péče o 68 % vyšší a i normálně tvoří čtvrtinu programů MBA.

Tato obchodní škola spolupracuje s lékařskými školami a nabízí týdenní praxi, kde mohou studenti sledovat chirurgické zákroky, nebo strávit noc na pediatrickém oddělení intenzivní péče. Studenti bývají okolo 30 let věku a 70 % z nich má již praxi ve zdravotnictví jako kliničtí lékaři nebo pro biotechnologické firmy či firmy zabývající se výrobou zdravotnického vybavení.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal