A vy jste kdo?

Řada lidí si špatně pamatuje jména. Zapomíná je do deseti vteřin poté, co se jim někdo představí. Často pak lidi, jejichž jména si nepamatují již nekontaktuje, takže přichází o potenciální obchodní příležitosti. Jméno představuje rozdíl mezi cizím člověkem a přítelem, potenciálním a skutečným klientem. Pokud tedy zapomínáte jména, zapřemýšlejte nejprve, proč tomu asi tak je. Příčin může být několik:

- Špatný přístup. Předem o sobě víte, že si dokážete zapamatovat jen obličeje. Nemyslíte si, že byste s tím mohli něco dělat. Když se lidí znovu ptáte a jména, cítíte se provinile. Je proto na čase, abyste svůj postoj změnili. Pokud si budete neustále vsugerovávat, že nejste dobří na jména, nebudete dobří nikdy. A tím, jak se budete pořád dotazovat na zopakování jmen, budete na tento svůj nedostatek upozorňovat i své okolí.

- Špatné soustředění. Nedokážete se soustředit ve chvíli, kdy se seznamujete s novými lidmi. Býváte například nervózní, zda správně podáte ruku a uděláte dobrý dojem. Namísto soustředění na druhé přemýšlíte o sobě. V takovém případě je rada jednoduchá – přestaňte myslet na sebe a soustřeďte se na druhé. Pozorně vyslechněte jména a reagujte očním kontaktem a úsměvem. Po chvíli jména zopakujte, abyste ukázali, že si je pamatujete.

- Samotné jméno. Zapomínáte jména, protože jsou složitá. Buď jsou příliš dlouhá nebo pocházejí ze zcela jiné kultury. V takovém případě se neostýchejte a zeptejte se, jak se dané jméno píše či odkud pochází. Dočkáte se tak nejen zopakování jména, ale získáte i možnost dozvědět se něco bližšího o nositelích. Dáte najevo svůj zájem.

- Špatná paměť. Nové jméno slyšíte, ale v zápětí ho zapomenete. Máte naprosté okno, i když se soustředíte. Zde přicházejí na řadu paměťová cvičení. Rozšiřujte svou paměť například tím, že jméno hned na začátku zopakujete nahlas a budete je opakovat i v průběhu konverzace s novými lidmi. Když jméno sami vyslovíte a uslyšíte se při tom, lépe si je zapamatujete.

- Špatné předpoklady. Předpokládáte, že vám nová jména někdo řekne. Čekáte, že vás například kolega představí. Obecně nepovažujete jména za velký problém. Raději volte jistější přístup k novým jménům. S kolegy si nejprve domluvte, aby vás představili. Pak udržujte oční kontakt a soustřeďte se na jména.

- Špatné přiřazování jmen . Spojujete si jména se špatnými lidmi. V takovém případě se soustřeďte na obličeje nových lidí, když se s nimi seznamujete. Soustřeďte se na různé detaily, abyste si dokázali spojit obličej a jméno. Čím bláznivější spojení vás napadne, tím lépe si jméno zapamatujete.

- Přílišné množství jmen. Seznamujete se s více lidmi najednou. Vyslechli jste pět nových jmen, ale šla jedním uchem dovnitř a druhým ven. Požádejte proto osobu, která vás seznamovala, jestli by vám nemohla tiše jména ještě jednou zopakovat. Pak si jména v duchu opakujte a koukejte se novým lidem do tváří.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How