8 příkladů instinktu lídra

Ilustrační snímek

Lídr je člověk, který vyčnívá i v davu plném zkušených a úspěšných lidí. Není to však jen tím, že má charisma a působí příjemně. Je to celkovým způsobem vůdcovského uvažování a chování, které se pro něho stalo přirozeným. Naučil se odborným znalostem, ale i schopnosti rychle se rozhodovat, komunikovat s různými lidmi, motivovat a inspirovat. To vše dělá naprosto automaticky, instinktivně.

Chcete si otestovat, zda i vy máte instinkt lídra? Pak si přečtěte následující souhrn vůdcovských instinktů z pera Jeffa Hadena, autora manažerských článků na serveru Inc.com.

1. Pochvala

Dobrý lídr ví, že chvály není nikdy dost. Své lidi chválí přirozeně, automaticky, často a upřímně.

2. Rozhodnost

Další přirozenou vlastností lídra je schopnost rychle zvažovat situaci a rozhodovat o řešení. Špatné rozhodnutí je lepší než žádné.

3. Odpovědnost

Lídr počítá s chybami. Umí přiznat svou nedokonalost a aktivně buduje prostředí, v němž jsou chyby přiznávány a napravovány. Chyby jsou výzvy, nikoli příležitosti k obviňování druhých.

4. Komunikace

Dobrý lídr neříká svým lidem, co mají dělat. Vysvětluje jim, proč to mají dělat a pomáhá pochopit společnou misi. Obecně ale více poslouchá, než mluví.

5. Příklad

Zaměstnanci si velmi dobře všímají chování svých lídrů. Proto je třeba jít jim správným příkladem.

6. Zpětná vazba

Dobrý lídr vidí své podřízené nejen jako zaměstnance, ale i jako lidi. Individuálně s nimi komunikuje a nabízí pomocnou ruku, aby jim usnadnil a zpříjemnil život.

7. Pomoc

Skutečný lídr se nebojí ukázat zranitelnost. Nepředstírá, že zná všechny odpovědi. Ptá se a umí požádat o pomoc.

8. Samostatnost

Díky samostatnosti při výkonu práce, kterou jim nabízejí dobří lídři, dokáží zaměstnanci lépe přijmout pracovní úkoly za své a více se angažovat.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com