7 zaručených kroků k neúspěchu

Ilustrační snímek

Skutečně úspěšných lidí není mnoho, většina z nás častěji zažívá pády než úspěchy. Proč tomu tak je? Touto otázkou se nedávno zabýval server Psychcentral.com. Dospěl z závěru, že schopnost přizpůsobovat se a dosáhnout úspěchu je volba každého člověka. Často selžeme z prostého důvodu, že nedokážeme dodržet své závazky. Přečtěte si následující příklady nezdarů a zamyslete se, zda nebrání v úspěchu i vám.

1. Chybějící předpoklady

Když chceme něčeho dosáhnout, musíme k tomu být dostatečně fyzicky i psychicky připraveni. Potřebujeme dostatek síly na to, abychom překonávali překážky, své vlastní pochyby a strach.

2. Zaměření na výsledek

Dnešní rychlá společnost se soustředí na výsledky a opomíjí cestu, jak se k nim dostat. To je ale chyba. Mít před sebou očekávaný výsledek je důležitý motivační faktor. Stejně důležité však je učit se a získávat sebedůvěru během procesu dosahování výsledku.

3. Spojení se špatnými lidmi

Do této kategorie příčin našich nezdarů patří naslouchání jen tomu, co chceme slyšet, v horším případě lhaní či podvádění. Často býváme ovlivňováni druhými do té míry, že ve výsledku nepomáháme k úspěchu sobě, ale pouze jim.

4. Obklopení se neúspěšnými lidmi

Lidé, kteří zažívají nějaké trápení, mají tendenci trpět společně. Když nás druzí litují a vyjadřují pochopení pro naše neúspěchy, cítíme se lépe. Na druhou stranu se však tím sami připravujeme o možnost růst a uspět.

5. Snižování svých standardů

To, že ostatní nechtějí zvyšovat své standardy, rozhodně neznamená, že byste vy měli snížit ty vaše. Chcete-li dosáhnout úspěchu, měli byste být připraveni na to, že můžete být sami.

6. Výmluvy

Pokud si zvykneme svalovat vinu za své neúspěchy na druhé či na okolnosti, budete již automaticky očekávat neúspěch. A neúspěch také přijde, jen si budete namlouvat, že za to nemůžete.

7. Rezignace

Neúspěch je vaše vlastní volba. Často své cíle zkrátka vzdáme a přijmeme prohru.

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central