7 tipů pro networking na předvánočních akcích

Ilustrační snímek

Vánoční večírky a další společenské akce, které se pojí s koncem roku, představují výbornou příležitost k získávání a prohlubování osobních kontaktů. Bylo by škoda ji nevyužít. Pojďme tedy společně oprášit své dovednosti v oblasti profesního networkingu. Server Buzjournals.com nedávno upozornil na několik zajímavých detailů, kterých byste si měli být vědomi, až půjdete na předvánoční setkání lidí z vašeho oboru.

1. Přijďte včas

Nejlepší příležitost k diskusi a seznámení s novými lidmi budete mít hned na začátku akce, kdy budou všichni ještě plní energie a sál nebude přeplněný. Na začátku akce se proto omluvte svým přátelům s tím, že si popovídáte později. Soustřeďte se nejprve na lidi, které ještě neznáte a chcete je poznat.

2. Nenoste nic v rukou

Volné ruce jsou velmi důležité nejen v případě, kdy si budete potřásat rukama na znamení pozdravu. Jsou důležité také pro gestikulaci, když budete mluvit, nebo pro zaspání krátké poznámky na papír či vizitku, kterou zase schováte v kapse. Odložte si proto kabát a případnou tašku v šatně. Dámy by měly mít kabelku přes rameno.

3. Visačku se jménem umístěte pod pravé rameno

Je to praktické, když podáváte lidem pravou ruku. Snadněji pak přečtou vaše jméno. Visí-li vaše jmenovka na šňůrce kolem krku, ujistěte se, že je dostatečně vysoko. Dámy by si měly dát zvláštní pozor, aby neměly visačku uprostřed výstřihu.

4. Vždy mějte s sebou vizitky

Všichni víme, že bychom si měli s sebou brát vizitky, a přesto je stále zapomínáme. Ujistěte se proto, že se vám to tentokrát nestane. I když zrovna hledáte zaměstnání, můžete si vytvořit osobní vizitky na tiskárně doma.

5. Ptejte se a poslouchejte

V rozhovorech buďte tím, kdo méně mluví a více poslouchá. Při poslouchání je ale důležité udržovat oční kontakt a věnovat plnou pozornost mluvčímu. Netěkejte pohledem po sále či jiných lidech.

6. Popovídejte si s více lidmi

Cílem networkingu není seznámit se s jedním novým člověkem a strávit s ním celý večer. Myslete na to, že i ostatní lidé nechtějí mluvit s více lidmi. Stručně si popovídejte, vyměňte si vizitky a domluvte se, že se spojíte později. Nezapomeňte se však skutečně ozvat. Jako první krok můžete například vyzvat své nové kontakty ke spojení na LinkedInu a potvrdit si, že se spojíte po novém roce.

7. Nepřehánějte to s alkoholem

I když jste na večírku, vaším cílem je získat nové kontakty. Jistě nechcete, aby si vás pamatovali jako toho, kdo pozvracel parket.

-kk-

Zdroj: The Business Journals - novinky z oblasti podnikání a obchodu z jednotlivých regionů USA
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Business Journals