7 tipů, jak čelit stresu vyplývajícímu z manažerské funkce

Stres si nevybírá – mohou mu čelit zaměstnanci i jejich zaměstnavatelé, drobní i větší podnikatelé, soukromníci i studenti. Obzvláště náchylnými jsou pak ke stresu hlavně manažeři a lidé ve vedoucích funkcích. Do určité míry (která je u každého jiná) může být stres pozitivním stimulem k lepšímu výkonu, od určité hranice však na výkon naopak působí kontraproduktivně. V tomto článku si ukážeme, jak se coby manažer můžete příliš vysoké míře stresu vyhnout a jak můžete relaxovat.

Ilustrační snímek

Nezapomínejte na základní potřeby

Jídlo, pití, odpočinek – to jsou věci, které v důsledku stresu často jako první odsunujeme nebo odbýváme. Stres je ale často vygradován právě nedostatkem energie. Může to znít banálně, ale základní rada, jak se vyhnout stresu zní: V opojení stresem nezapomínejte na pravidelný příjem potravy, tekutin a na odpočinek.

Fyzická aktivita

Rada, která se opakuje velice často – ve volném čas se věnujte sportu nebo jiným fyzickým aktivitám. Výkon manažerské funkce často spočívá v sezení v kanceláři nebo v běhání po schůzkách a tělo trpí a potřebuje fyzickou, sportovní námahu. Jedná se jak o nutnou biologickou potřebu, tak i o ideální formu relaxu, kdy na chvíli zapomenete na strasti v práci.

Nezanedbávejte přátele a rodinu

Jak uvádí Entrepreneur.com, lidský mozek podvědomě hodnotí množství času stráveného v práci v porovnání s jinými činnostmi. I když si po dni stráveném v práci zřejmě chcete užít klidný večer o samotě, snažte se o pravidelný kontakt se svými přáteli a o kvalitně strávený čas se svou rodinou – podobné interakce vám dodají energii čelit stresu v práci.

Vypracujte si systém

Stres je často způsoben pocitem, že nestíháme a nezvládáme zpracovávat úkoly. V mnoha případech tak uvrhneme naši práci do chaosu, kde se kupí požadavky a kde skáčeme od jedné věci k druhé. Je dobré se zastavit, nastavit si priority, vypracovat si systém a poté se ho pevně držet.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com