7 rad pro úspěšné vyjednávání

Umění vyjednávat je důležitým předpokladem úspěchu nejen v obchodním, ale i osobním životě. I když je však každodenní součástí života, ve škole se většinou neučí. Vyjednáváním se rozumí situace, kdy se více stran společně snaží dosáhnout výhodného výsledku. Naučit se dá v každém věku a nezáleží ani na pozici, kterou zastáváte v práci.

- Jednejte společně, ne proti sobě. Důležité je chápat, že každý musí odejít s určitou výhodou. Není možné si myslet, že vám někdo dá něco za nic. Snažte se proto určit, co by druhá strana mohla chtít za to, co od ní získáte vy. Od toho se bude odvíjet celá vaše strategie.

- Zosobněte vyjednávání. Vystupujte jako jednotlivec, nikoli instituce nebo firma. Stejně vnímejte i protistranu. Vystupujete sice za firmu, ale prostřednictvím své individuality. Díváte se sobě do očí jako dva lidé.

- Zvyšte svá očekávání. Většinou získáte to, co očekáváte. Pokud si budete věřit, ostatní to na vás poznají. Jestliže naopak budete mít pocit, že danou dohodu neuzavřete, pravděpodobně to tak i dopadne.

- Měli byste vědět, co chcete. Zní to samozřejmě, velmi často se však stává, že lidé jdou vyjednávat pouze s tím, že chtějí zjistit, co bude chtít druhá strana. Síla se přitom skrývá ve specifickém požadavku.

- Uchovejte si soustředění na důležité věci. Předem si ujasněte, čeho chcete dosáhnout, jaké další výhody by vás potěšily a čeho jste ochotni se vzdát, abyste dosáhli dohody. Během jednání se pak budete moci na tyto záležitosti lépe soustředit.

- Připravte se. Zjistěte si vše potřebné o osobě, s níž budete jednat nebo firmě, kterou bude zastupovat. Využijte internet, ale i osobní kontakty. Většinou vás překvapí, co všechno budou vaši kolegové a známí vědět.

- Udělejte z času svého spojence. Snažte se zjistit mezní termín protihráče, aniž byste uváděli ten svůj.

-kk-
Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How