7 charakteristik úspěšných manažerů

Úspěch v managementu a podnikání není dílem náhody, ale tvrdé práce ale především toho správného přístupu. V tomto článku vám popíšeme sedm vlastností úspěšných manažerů, které se projevují v jejich každodenní práci i dlouhodobém přístupu.

Ilustrační snímek

Organizace práce

Úspěšný manažer musí být vysoce organizovaný, vždy si svůj pracovní den dopředu podrobně naplánuje a zároveň se vždy v jeden okamžik věnuje právě jedné věci, aby mohl při plnění jednotlivých úkolů podávat maximální výkon. Tento přístup nejenže aplikuje na svoji vlastní práce, ale přenáší jej i na své podřízené.

Vizionářství

Podle LeadershipNow mají všichni úspěšní manažeři společné to, že mají určitou vizi do budoucna a že tuto svojí vizi umí i náležitě předat ostatním. Nebojí se snít, přemýšlet netradičně a přicházet s velkými plány.

Vstávání brzy

Vstávání brzy, kdy ještě ostatní spí a neruší daného manažera, mu umožní efektivně a v klidu pracovat a spoustu svých záležitostí vyřešit předtím, než jeho podřízení a ostatní kolegové dorazí do kanceláře.

Zvědavost

Přirozená zvědavost, zájem o dění ve světě i ve svém okolí, zjišťování, jak věci fungují, a sledování nových trendů – to vše jsou nutné vlastnosti úspěšného manažera.

Ochota učit se

Bez schopnosti a ochoty naslouchat druhým a vzdělávat se se nemůže manažer posouvat dále, dobře vést ostatní a rozvíjet svůj tým.

Věnování dostatku času ostatním

Dobrý lídr nezapomíná na ostatní, věnuje svým podřízeným dostatek času a umí se ostatním krátkodobě přizpůsobit tak, že s ním jsou všichni rádi a těší se na konverzaci s ním.

Analýza vlastních činů

Dosáhnout úspěchu vyžaduje nikoliv tápat ve tmě a zkoušet nesystematicky všemožné postupy, ale pečlivě analyzovat svoje činy a poučovat se jak z úspěchů, tak především z proher.

 

-mm-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now