6 pravidel vůdcovského networkingu

Pokud posuzujete sílu své sítě kontaktů podle počtu svých on-line přátel, je čas na lekci ve vůdcovském budování kontaktů. Podle Curta Graysona, autora knihy Leadership Networking: Connect, Collaborate, Create, je vůdcovský networking záležitostí rozvoje a využívání vašich sítí způsobem, který buduje vztahy a posiluje spojenectví za účelem splnění cílů vaší organizace.

„Silná vůdcovská základna kontaktů pomáhá poskytovat přístup k lidem, informacím a zdrojům," píše Grayson. „Překračuje známost nebo spojení s různými lidmi. Je o to, být schopen chytře využívat tato spojení k řešení problémů a vytváření příležitostí." Grayson shrnuje následujících šest pravidel vůdcovského networkingu.

- Buďte upřímní. Budování kontaktů neslouží jen k prosazování vaší cesty. Pokud si získáte pověst člověka, který jen bere, ale nic nedává, zneužívá informace nebo porušuje důvěru, síť kontaktů si nevybudujete.

- Sdílejte zdroje. Zdroje, jako jsou informace, služby a přístup, vám pomohou s budováním sítě kontaktů. Zásadní je však sdílení těchto zdrojů.

- Svou moc využívejte uvážlivě. Mocí v organizaci se rozumí schopnost řídit chod věcí. K vybudování své vůdcovské sítě kontaktů se soustřeďte na tři součásti moci: svou pověst, spojenectví a pozici.

- Komunikujte obratně. Pokud nedokážete druhým vysvětlit, co můžete nabídnout a co potřebujete, abyste mohli dosáhnout svých cílů, vaše snahy o budování kontaktů budou velmi neefektivní.

- Buďte chytrým vyjednavačem. Efektivní vyjednavač ví, kdy přitlačit, kdy se stáhnout, kdy sdílet informace a kdy ne, kdy vyměňovat zdroje a kdy vyměnit krátkodobé výsledky za dlouhodobý cíl. Manažer, kterého budou ostatní považovat za příliš tvrdého hráče nebo naopak toho, kdo se vždy vzdá, nemá mnoho prostoru pro vyjednávání.

- Naučte se řídit konflikty. Dojde-li v rámci vaší sítě ke konfliktu, učte se ocenit opačné názory. Hledejte společné body a dohodu. Vyjádřete svou pozici tak, aby pomohla vyřešit váš konflikt.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership