6 pravd o podnikání

Ilustrační snímek

Mnozí lidé sní o tom, že zažijí velký podnikatelský úspěch. Nebudou už muset pracovat pro nikoho jiného, budou se věnovat jen tomu, co je baví, a ještě jim z toho poplynou tučné zisky. Stále čteme o lidech, kteří to dokázali, tak proč ne i vy? Snít a mít ambice je důležité. Než však vstoupíte do světa podnikání, měli byste se zbavit falešných představ, které jsou bohužel stále velmi časté. Na ty nejzávažnější upozornil server Entrepreneur.com a doplnil je ještě o jednu podnikatelskou pravdu, se kterou můžete počítat vždy.

1. Nebudete dělat jen to, co vás baví

Mnozí specialisté si často myslí, že jako podnikatelé už se budou zabývat jen tím, co mají rádi. Rychle však zjistí, že podnikatel musí v začínající firmě dělat všechno a ve výsledku tráví minimum dne tím, co jej skutečně baví. Pokud vás nebaví zastávat více různých rolí a řídit více aspektů fungování byznysu, důkladně zvažte, zda se do podnikání pouštět.

2. Nebudete svým pánem

Jako podnikatel sice nebude mít nadřízené jako zaměstnanec, ale získáte „šéfy“ v podobě svých zákazníků a obchodních partnerů. Rozhodovat o tom, kdy budete pracovat či kolik si vyděláte, bude mnohem více lidí než v zaměstnání. Jste připraveni zodpovídat se jim?

3. Nepůjde jen o vás

V podnikání nezáleží na tom, zda se cítíte znudění nebo nenaplnění a chcete udělat něco pro sebe. Musíte plnit potřeby zákazníků. Chcete-li pouze udělat něco pro sebe, najděte si raději nový koníček nebo novou práci jako zaměstnanec.

4. Podnikat není jednoduché

Dosáhnout úspěchu v podnikání většinou trvá dlouhé roky. To, že založíte firmu, rozhodně neznamená, že nebudete muset tvrdě pracovat, abyste si na sebe vydělali.

5. Nepodnikejte jen proto, že můžete

Chcete-li být úspěšní, nejde jen o to, že něco umíte nebo můžete udělat. Každou příležitost je třeba zvážit s ohledem na konkrétní rizika a přínosy. Mnozí podnikatelé ve výsledku pracují více, než když byli zaměstnaní, vydělají si méně, mají méně času a jsou ve větším stresu. Ve výsledku tedy nedosáhnou ve svém životě žádného zlepšení.

6. Všechno bude třikrát těžší

To je ta zmíněná pravda na závěr. Vše, do čeho se pustíte, bude trvat třikrát déle, než jste předpokládali. Bude to stát třikrát více peněz a bude to třikrát složitější, než jste si mysleli. Na to se můžete spolehnout za každých okolností.

-kk- 

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com