6 kroků k podpoře iniciativy zaměstnanců

Ilustrační snímek

Opakujíc se výrok „To není moje práce...“ není jen problém zaměstnance, kterého může stát jeho další kariéru. Je to i problém jeho nadřízeného a také signál širšího organizačního problému. Zaměstnanci, kteří si je dělají svou práci růst firmy nezajistí. Server Talent Management proto přinesl šest rad, jak mohou manažeři vytvořit pracovní prostředí, které bude podporovat osobní iniciativu a odměňovat zaměstnance za jejich úsilí a přínos.

1. Řekněte svým lidem, co a proč po nich chcete

Měli by vědět, proč mají být iniciativní – co to přinese jim i firmě.

2. Jděte příkladem

Lídři by neměli jen rozdávat příkazy, ale inspirovat svým vlastním chováním.

3. Umožněte samostatné rozhodování

Dobří manažeři nechávají své lidi rozhodovat o určitých věcech bez nutnosti schválení. V hotelech Ritz-Carlton mohou například zaměstnanci utratit až 2 tisíce dolarů pro zajištění spokojenosti hostů.

4. Nabídněte pozitivní a povzbuzující pracoviště

Lidé jsou nejkreativnější, když je jejich práce baví. Proto například Google dává svým lidem možnost věnovat 20 % jejich času práci na projektech, které si sami vyberou.

5. Uznávejte úsilí, i když nakonec selže

Zaměstnanci by měli vědět, že nemusejí být stoprocentně úspěšní. Manažeři by měli chválit jejich úsilí a ochotu riskovat, aby je neodradili od dalších iniciativ.

6. Odměňujte úspěchy

Nemusíte se omezovat na peníze. Hledejte příležitosti, jak podpořit nadšení a motivovat do další práce. Může to být oběd s ředitelem, dovolená navíc nebo předání určité ceny na poradě před ostatními.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management