6 kroků k lepšímu vztahu s vaším nadřízeným

Ilustrační snímek

Dali jste si jako novoroční předsevzetí, že zlepšíte vztahy se svým šéfem? Pak se vám budou hodit následující praktické tipy, jak toho dosáhnout, aniž byste se stali přeborníky v tom, co čeština trefně nazývá „řitním alpinismem“. Navíc vám pomohou ve vašem vlastním osobním rozvoji. Kariérní koučka Chrissy Scivicque na stránkách usnews.com radí:

Udělejte něco navíc

Ukažte dobrou vůli a neomezujte se čistě jen na to, co máte v popisu práce. Splníte-li něco dříve nebo dobrovolně uděláte něco navíc, vaši nadřízení si toho všimnou. Stejně příjemným překvapením pro ně bude, když se naučíte předvídat jejich potřeby a nebudete pokaždé čekat, až vám řeknou, co máte dělat.

Zlepšete se

Najděte si oblast, v níž se můžete zlepšit a zároveň bude mít významný vliv na váš tým a firmu. Ukažte, že dokážete zlepšit kvalitu toho, na čem pracujete, snížit náklady nebo zvýšit efektivitu práce.

Buďte pozitivní

Negativních lidí je všude kolem dost. Soustřeďte se proto raději na pozitivní stránku situací, do nichž se dostáváte. Problémy jsou nevyhnutelné a lepší než si stěžovat, je vymýšlet řešení. Než půjdete za šéfem s dotazem, co máte dělat, zkuste si připravit svůj návrh řešení. Čím více usnadníte život svému šéfovi, tím více jej usnadníte i sami sobě.

Zkuste být osobnější

Každý člověk má mimo práci i svůj osobní život a možná máte se šéfem společného více, než víte. Nebraňte se proto situacím, kdy nastane příležitost, jak se blíže poznat na osobní úrovni. Zapamatujte si například, jak se jmenují děti vašeho šéfa nebo jakému týmu fandí ve fotbale a hned budete moci komunikovat na osobnější úrovni.

Neztrácejte jeho čas

Snažte se být samostatnější. Můžete-li o něčem rozhodnout, udělejte to sami. Pokud něco nevíte, zkuste si napřed najít odpověď sami. A inspirujte své kolegy k témuž.

Nestavte šéfa do role mediátora ve svých sporech s kolegy

Pokud se dostanete do konfliktu s někým z kolegů, snažte se situaci vždy nejprve vyřešit sami. Čím více se budete chovat jako dospělí lidé, tím větší respekt svých nadřízených si získáte.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report