6 kroků k lepšímu pracovnímu klimatu

Ilustrační snímek

"Pracovní klima" vytvářejí pocity zaměstnanců na jejich pracovištích. Mnozí lidé se však domnívají, že klima je totéž co firemní kultura – něco velkého a hluboce zakořeněného v celé organizaci, na co nemohou mít žádný vliv. Chytrý manažer ví, že klima lze zlepšovat. Ví však také to, že pozitivní pracovní klima neznamená více zábavy a odpočinku. Jde o to, vytvářet podmínky, v nichž se lidé budou cítit produktivní a inovativní. Slouží k tomu následující manažerské techniky.

1. Srozumitelnost

Stanovte jasné a specifické výkonnostní cíle pro své podřízené. Denně komunikujte v kontextu organizační strategie.

2. Oddanost

Stanovujte svým lidem náročné, ale realistické cíle. Inspirujte k nejlepší výkonnosti tím, že budete propojovat lidi s jejich cíli emočně a intelektuálně.

3. Standardy

Pravidelně vyhodnocujte individuální výkonnost svých lidí. Stanovujte vysoké standardy, které je budou motivovat k vyšším výkonům.

4. Odpovědnost

Vyzývejte své lidi k tomu, aby iniciovali projekty, které považují za důležité.

5. Uznání

Poskytujte otevřenou a upřímnou zpětnou vazbu. Dobré výkony uznávejte veřejně.

6. Týmová práce

Pořádejte porady za účelem posílení vzájemné důvěry mezi členy týmu. Veďte své lidi ke spolupráci napříč celou organizací.

Když se řekne zlepšení pracovního klimatu, většina lidí si představí lepší uznání a lepší týmovou práci. Vaším úkolem však je zlepšovat vaše pracovní klima tak, aby to odpovídalo cílům vašeho byznysu. Soustřeďte se tedy na klima, které potřebujete.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine