5 věcí, které byste měli vědět o kariéře

Kariéra je většinou náročnější proces, než si představujeme, když přecházíme ze školy do pracovního procesu. Na jaké složité životní lekce, které nám přinese kariéra, bychom se tedy měli připravit? Autorka populárního manažerského blogu na serveru US News Alison Greenová radí:

1. Budete se muset propagovat sami

Ano, tušíte správně – nikdo jiný to za vás neudělá. Nespoléhejte na to, že si zaměstnavatel automaticky všimne vašeho talentu a pracovních úspěchů a nabídne vám za to vyšší plat a povýšení.

2. Děláte to pro sebe

Možná si říkáte, že nemá smysl se snažit, když to váš zaměstnavatel stejně nijak zvlášť neocení. V takovém případě si uvědomte, kvůli komu děláte to, co děláte – kvůli sobě. Budujte si dobrou pověst ve svém oboru bez ohledu na momentálního zaměstnavatele.

3. Špatný šéf dokáže zničit i tu nejlepší práci

Skvělá práce ani skvělí kolegové vám nepomohou, když vám váš nadřízený bude dělat z každého dne peklo. Vždy než nastoupíte do zaměstnání, snažte se prověřit, jak budete moci vycházet s přímým nadřízeným.

4. Práci snů zvenku nepoznáte

I když si myslíte, že máte před sebou práci svých snů, nikdy to nemůžete tvrdit s jistotou, dokud si ji nevyzkoušíte v praxi. Mnozí lidé zjišťují, že práce, která původně vypadala jako práce snů s sebou nese nepříjemného šéfa, ještě horší kolegy a dlouhé hodiny nudné činnosti. Minimalizovat riziko lze dostatečnou ostražitostí při náborovém procesu.

5. Škola neznamená automatické získání práce

Akademické tituly dnes již nezajistí nejen dobrou práci, ale mnohdy žádnou práci. Zásadní je praxe, kterou při studiu získáte. Pouze studovat opravdu nestačí.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report