5 varovných signálů pro manažery, kteří si nevedou moc dobře

Ilustrační snímek

Pokud jste už delší čas nezkusili něco nového, může to být známkou toho, že se pro roli manažera tak úplně nehodíte. Stejně tak by vás mělo varovat, když zjistíte, že radši plníte úkoly sami, než abyste motivovali své podřízené k jejich splnění.

Dalším příznakem člověka, který by možná už manažerem neměl být, je nezájem o rozvoj a vedení podřízených. Dávejte si však pozor. Pokud zanedbáváte rozvoj svých podřízených, nemůžete být povýšeni, protože si nevychováte žádného nástupce, varuje web management.about.com. Jak tedy poznáte, že byste se jako manažeři měli zlepšit?

1) Nepouštíte se do žádných inovací

Problém nastává, když nepřicházíte s inovacemi a ani nepodporujete ostatní v tom, aby s nimi přicházeli sami. Jakmile je pro vás zkoušení nových věcí příliš namáhavé a začnete být spokojení s tím, jak věci fungují, měl by to pro vás být signál, že něco není v pořádku.

2) Nesnažíte se stát lepším manažerem

Přestanete se zajímat o to, jak se stát dobrým lídrem. Máte na stole nějaké rozečtené knihy o tom, jak lépe řídit a motivovat vaše lidi? Kdy naposledy jste prošli nějakým manažerským kurzem nebo školením? A pokud jste něco takového absolvovali, nebyli jste náhodou cyničtí a skeptičtí? Být otevřený novým věcem a uchovat si zájem o osobní rozvoj je klíčové.

3) Nesvoláváte týmové porady

A ani se se svými podřízenými nesetkáváte mezi čtyřma očima. Tak se ale nemůžete dozvědět o novinkách v jejich životech, ani v tom, na čem pracují. Jednání s lidmi a řešení problémů s nimi spojených vás unavuje, nejraději jste ve své kanceláři a pracujete na svých nejoblíbenějších projektech.

4) Nikdo vás nechce jako mentora

Obracení se vaši podřízení, kteří mají velký potenciál, raději na jiné manažery a konzultují své nápady a otázky s nimi? Další jasný signál toho, že jako manažer byste si mohli vést lépe.

5) Nikdo z vašich podřízených už dlouho nebyl povýšen

To je známka toho, že své podřízené nerozvíjíte. Stejně jako vy jsou i oni nyní spokojeni sami se sebou a nic je netlačí k rozvoji. A ani tu není nikdo, kdo by je motivoval. Proč? Chybí jim totiž správný manažer.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management