5 tipů pro kreativnější zaměstnance

I jeden dobrý nápad může firmě pomoci vzkvétat. Je proto třeba podporovat kreativitu zaměstnanců. Jak na to radí v článku Mocky Khan, ředitel londýnské pobočky největší světové organizace sdružující profesionály v oblasti marketingu Chartered Institute of Marketing.

1. Nepřetržitě komunikujte o tom, že nové myšlenky a hravost jsou pro vás hodnotné a budete je oceňovat. Lidé se bojí přicházet s nápady, které mohou znít hloupě.

2. Vyčleňte čas pro kreativitu. Naplánujte dny, kdy zdůrazníte svým lidem, že hrát si je v pořádku. Instalujte zábavné předměty, plakáty, jídlo a pití do blízkosti kanceláří nebo jednacích místností, abyste podpořili atmosféru.

3. Přidělujte zaměstnancům realistický objem práce. Nikdo nemůže být kreativní, snaží-li se za 8 hodin zvládnout práci, která by vyžadovala 12 hodin. Upozorněte své lidi, že kreativita je zábava, ale měla by vést k inovacím. Provádějte proto analýzy rizik a kalkulace návratnosti investic.

4. Využívejte služeb kreativních agentur pro speciální projekty nebo aktivity, jako je marketing a reklama. Vyzvěte jejich zástupce, aby zapojili i vaše zaměstnance a podpořili jejich vlastní kreativitu.

5. Upravte své projekty a procesy tak, aby odpovídaly následujícím čtyřem stádiím kreativity:

- Příprava. Shromážděte svůj kreativní tým a seznamte jej s úvodním problémem. Podporujte kladení otázek - zejména těch hloupých.

- Inkubace. Nechte problém „uležet" a dejte mu čas. Nejlepší nápady přicházejí, když přemýšlíte o něčem úplně jiném.

- Inspirace. Nápady se často objevují v neúplné podobě a potřebují rozvíjet, než mohu vyřešit váš problém. Při hodnocení nápadů proto dávejte pozor, abyste s vaničkou nevylili i dítě. Většinou není špatný celý nápad, ale jeho konkrétní provedení. 

- Ověření. Novým nápadům je třeba hodně pomoci, aby uspěly v reálném světě. Vyhodnoťte proto všechna rizika a příležitosti.

-kk-

Zdroj: Knowledgeboard.com - americký portál věnovaný tématu správy znalostí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledgeboard.com