5 tipů pro efektivní naslouchání

Člověk, který neumí dostatečně naslouchat, se může připravit o celou řadu příležitostí. Nedovolte, aby se to stalo i vám. Držte se následujících doporučení.

- Buďte připraveni. Duševně i fyzicky se připravte. Před konáním porad se například seznamte s příslušnými materiály a proveďte potřebný průzkum.

- Mlčte. Efektivní naslouchání vyžaduje, abyste nemluvili. Samozřejmě, že musíte i mluvit, zůstanete-li však po většinu času tiší, dodá to vašemu sdělení potřebný vykřičník. Tiché naslouchání vytváří příjemnou auru.

- Soustřeďte se. Ve chvíli, kdy nasloucháte, odstraňte ze své mysli vše ostatní. Ujistěte se, že každý, s kým mluvíte, cítí, že mu skutečně nasloucháte. Nepřerušujte druhou stranu v hovoru.

- Vciťte se do druhých. Vždy naslouchejte s empatií. Snažte se vidět svět očima mluvčího. Berte to jako praktické cvičení pro diskuse s lidmi, které máte rádi a respektujete.

- Ptejte se a dozvíte se. Úspěšný posluchač musí umět klást otázky. Měli byste lidem usnadňovat situaci a ptát se tak, abyste je povzbudili k odpovědím. Ptejte se „jak" a „proč". Při pokládání otázek zmiňte také něco málo o sobě, například, že jste měli obdobný problém. Ptejte se i na složité otázky, ale s úsměvem, nebuďte konfrontační.

-kk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com