5 tipů na efektivní ranní rutinu: Jak vykročit do nového dne tou správnou nohou?

Naše ranní rutina do velké míry ovlivňuje, jak budeme v následujícím dni efektivní, pozitivní a úspěšní. Pokud se dlouhodobě dopouštíte prohřešků proti zdravé ranní rutině a nedodržujete návyky, které vám pomohou lépe čelit každodenním výzvám v práci i v osobním životě, zbytečně tak riskujete, že nenaplníte svůj potenciál. Zde je pět tipů, jak si vybudovat efektivní a udržitelnou ranní rutinu.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnil server Addicted2Success.com.

Vystavte se přirozenému světlu

Cirkadiánní rytmy jsou přirozené rytmy našeho těla, které ovlivňují, kolik máme v jednotlivých částech dne energie, jak se cítíme, jaké hormony naše tělo produkuje a kdy jsme připraveni jít spát. Tyto cykly jsou do velké míry ovlivňovány slunečním světlem. Pokud se tedy chcete cítit dobře a chcete se ráno probudit a být bdělí, vystavte se hned po ránu co možná nejvíce přirozenému slunečnímu světlu. Například si dejte snídani na balkoně.

Snídejte nutričně hodnotné jídlo

Když už jsme v předchozím bodě narazili na téma snídaně, je dobré podotknout, že lidé, kteří ji vynechávají, aby ušetřili čas, si dlouhodobě zadělávají na problém. Po mnoha hodinách spánku je totiž nutné tělu dodat nutričně hodnotné, vyvážené jídlo, ideálně s vysokým podílem zdravých sacharidů a komplexních bílkovin.

Vstávejte v tu samou dobu každý den

Abyste se ráno neprobouzeli ještě unavenější, než když jste šli večer spát, měli byste dodržovat pravidelný spánkový režim. To znamená vstávat i chodit spát ve víceméně stejnou dobu. Zabráníte tak tomu, aby vám budík zazvonil v nevhodnou chvíli, například uprostřed REM fáze.

Obklopte se barvami

Pozitivní náladu po ránu podpoříte i tím, že se obklopíte barvami. Pokud se chcete navíc cítit sebevědomě, můžete si obléknout i barevné oblečení. Díky němu budete výraznější pro lidi ve svém okolí a podvědomě se budete cítit sebevědoměji.

Vytvořte si ranní návyk, který vám bude dělat radost

Ranní rutina je pro řadu lidí něco nepříjemného. Je to část dne, kdy se musí co nejrychleji vypravit do práce, případně odvézt děti do školy či školky. A kdy jsou tedy vystaveni vysokému stresu. Zkuste tuto logiku narušit a začleňte do vaší ranní rutiny něco, co vám udělá radost a na co se budete naopak těšit. Uvidíte, že rána pak přestanou být takovým strašákem jako doposud.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success