5 tipů, jak překonat nízké sebevědomí

Nemusí nutně platit, že dobrými vedoucími mohou být pouze extrovertní lidé s vysokým sebevědomím. Je ale pravda, že nízké sebevědomí představujte u manažerů významnou překážku při snaze dosáhnout efektivního leadershipu. Pokud vám připadá, že máte nízké sebevědomí, zde je pět tipů, jak tuto situaci překonat.

Ilustrační snímek

Zaměřte se na své objektivně silné stránky

Webová stránka Psychcentral.com radí soustředit se při hodnocení sebe sama na své objektivně silné stránky. Co vám skutečně jde, v čem jste dobří a za co vás chválí i vaše okolí? Tyto své vlastnosti a schopnost dále rozvíjejte.

Přijměte, že nejste dokonalí

Nikdo není dokonalý. Ani vy. A pokud o sobě víte, že máte nějaké slabé stránky, můžete být alespoň rádi, že si to uvědomujete. Nebuďte na sebe příliš přísní, smiřte se s tím, že v některých věcech dokonalí nejste, a pokud možno se tím přestaňte trápit.

Zvyšte svoji emoční inteligenci

Zaměřte se na své emoce a na jejich zvládání. Jestliže trpíte nejistotou, úzkostmi nebo nízkým sebevědomím, uvědomte si, kdy u vás tyto pocity vznikají, co je spouští a jak byste s nimi mohli lépe pracovat.

Soustřeďte se na ostatní, nikoliv na sebe

Odveďte pozornost od sebe a od toho, jak působíte, a zaměřte ji na lidi, kteří jsou kolem vás a se kterými komunikujete. Skutečně jim naslouchejte, snažte se jim porozumět a vnímejte, jak se chovají a co vám říká jejich řeč těla.

S nikým se neporovnávejte

Každý má jiné genetické predispozice, jiné plány a jinou minulost. Porovnávat se s lidmi ve vašem okolí ničemu nepomůže. Navíc nikdy nemůžete mít jistotu, že to, jak se vám ostatní prezentují, skutečně odráží to, jací jsou a co umí.

 

-mm-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central