5 tipů Elona Muska, jak být produktivnější

Elon Musk je technologický guru, hrdina mileniálů, softwarový podnikatel, vesmírný badatel, vizionář a také jeden z nejbohatších lidí na světě. Vzhledem k tomu, kolik toho ve svém životě dokázal, se samozřejmě hodně lidí ptá, jaké postupy volí, aby stíhal a dotahoval všechny projekty, kterým během svého působení vdechl život. O některá svá moudra se se světem Elon naštěstí podělil – a proto vám můžeme v tomto článku představit pět tipů Elona Muska, jak při práci v rámci firmy zvýšit produktivitu.

Ilustrační snímek

Zapomeňte na dlouhé porady

Elon Musk se podle serveru Entrepreneur.com nechal slyšet, že dlouhé porady jsou „chorobou mnoha firem, která se s časem jenom zhoršuje“. On sám preferuje efektivní práci na svém projektu před sezením na mnoha hodinových poradách, které nejsou potřeba.

Raďte se jenom tehdy, když je o čem se radit

Stejně tak podle Muska nefungují pravidelné porady, které se konají spíše ze setrvačnosti, než aby se na nich řešilo něco důležitého. Musk je tedy spíše fanouškem ad-hoc svolaných sezení, kde se řeší nějaký aktuální, konkrétní problém, a jako čert kříži se vyhýbá zbytečným, pravidelným poradám.

Odejděte z porady, pokud na ní ničím nepřispíváte

Jestliže zjistíte, že nemáte na jednání či poradě čím přispět, prostě se seberte a odejděte. Toto se samozřejmě lehčeji než komukoliv jinému říká miliardáři, který řídí své vlastní impérium, ale i tak je určitě něco pravdy na jeho citátu, že „není neslušné odejít, ale je neslušné mrhat něčím časem.“

Mluvte efektivně a k věci

Komunikace a efektivní sdílení informací jsou v týmové i individuální práci klíčové nástroje. Je potřeba je ale využívat účinně. Musk radí nemlžit, nic nepřikrášlovat a vyhnout se zbytečným proslovům a slovíčkaření. Mluvte efektivně a k věci a zkraťte každé sdělení na potřebné minimum.

Nebojte se být upřímní i vůči svým nadřízeným

Podle Muska je nejlepším nástrojem při práci na projektu upřímná komunikace, nikoliv hierarchie příkazů a povinností. Hodně problémů vzniká jednoduše neschopností jednotlivých částí firmy spolu komunikovat a Musk proto nabádá všechny své zaměstnance, aby konstruktivně říkali, co si myslí, a to i směrem ke svým nadřízeným.

 

-mm-

 

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com