5 kroků před tím, než přijmete přítele do vašeho podnikání

Ilustrační snímek

Rizik přijmutí vlastního přítele nebo známého do vlastního businessu je mnoho. Snad více než pozitiv. Existují však případy nebo důvody, kdy se v takové situaci ocitnete a musíte se připravit. Víte, jak se zachovat? Jaká opatření přijmout, abyste se pokud možno vyhnuli rizikům? Server Open Forum nabídl hned pět kroků, kterými byste měli projít, ještě než přivítáte ve svém týmu někoho vám blízkého.

1. Žádné fifty fifty partnerství

Alespoň ne na první pohled. Můžete tím čelit katastrofálním následkům. Podle Mika Michalowicze, CEO Provendus Group, je mnohem lepší nastavit podmínky takové, kdy každý obdrží 10 % vlastnický podíl a dále bude hodnocen dle přínosu pro vlastní podnikání dle stanovených metrik (čtvrtletně to funguje dobře).

2. Profesní a osobní záležitosti zůstanou odděleny

Rovnost mezi přáteli se nemůže vztahovat i na obchodní záležitosti. To je samo o sobě komplikací, když hodláte někoho takového přijmout do svého týmu. Stanovte objektivní podmínky hned na začátku a vymezte hranice – pravomoci, hodnocení… V businessu jde přátelství stranou.

3. Očekávání musí zcela jasná

Všechno funguje, dokud se něco nepokazí. Nelze upravovat vaše představy o vzájemné spolupráci za pochodu (alespoň ne ty primární). Klíčovým požadavkem proto, aby váš vztah fungoval je nastínit vaše očekávání a důsledky předem. Je to mnohem jednodušší způsob, než následně čelit nepříjemnému rozhovoru o tom, co ve vaší spolupráci nefunguje.

4. Buďte připraveni na silné emoce

Společně s přítelem nyní sdílíte stejný sociální prostor a je nutné se připravit, že můžete pocítit (a pocítíte) silnější vzájemné konkurenční tlaky než se zbytkem vašich zaměstnanců. Opět je tedy důležité mít předem naplánováno, co svému novému partnerovi sdělíte, pokud bude situace napjatá. Můžete tím ochránit vaše podnikání i pověst dříve než bude pozdě.

5. Přátelství nebo partnerství?

Posledním, avšak zásadním krokem je uvědomit si, zda to celé stojí za možnou ztrátu přátelství. Pokud nejste ochotni toto riskovat, pak byste neměli na partnerství přistoupit. Nebudete totiž pravděpodobně schopni dodržet ani předcházející kroky.

Může to celé vůbec fungovat – krátkodobě i dlouhodobě? Postavíte-li na misky vah vaše přátelství versus podnikání, která strana převažuje? Podělte se s námi o své zkušenosti a názory.

-bn-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum