5 kroků k úspěšnému vůdcovství

Lídři, kteří chtějí udržet motivaci, směr a úspěšnost svých týmů musejí zvládat role koučů, mentorů, matek a otců nebo amatérských psychologů. Tlak na výkonnost navíc neustále stoupá a uspějí jen ti, kteří dokáží rozvíjet své lidi a plnit firemní cíle. Jak? Úspěšní lídři vykazují pět základních typů chování.

1. Lidé na prvním místě

Hlavním úkolem každého lídra je pomáhat druhým dosahovat jejich cílů. Chcete-li, aby vás lidé následovali, musíte dát jejich cílům přednost před těmi vlastními.

2. Spojení

Interpersonální vztahy znamenají emoční propojení. Úspěšní lídři se nesoustředí na svou pozici a moc, ale na budování upřímných emočních spojení se svými lidmi.

3. Nastavení pro vítězství

Základním principem vůdcovství je pobírání platu za to, co dělají vaši lidé, nikoli vy. Svou výkonnost tedy zvýšíte tím, když budete svým lidem usnadňovat vítězství. Znamená to vše od vzdělávání, přes umisťování do správných pozic po rozvoj strategie pro dosahování obchodních cílů.

4. Budování důvěry

Vztahy mohou dlouhodobě držet pohromadě jen na základě důvěry. Znamená to konzistentně udržovat profesionální chování a plnit sliby.

5. Pozitivní emoční zkušenosti

Pozitivní emoční zážitky pomáhají udržet vztahy. Povzbuzují motivaci a loajalitu zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: SelfGrowth.com - online komunita věnovaná osobnímu rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje SelfGrowth.com