5 kroků k efektivní spolupráci s mentorem

Ilustrační snímek

Většina manažerů považuje mentoring za užitečný nástroj osobního rozvoje i rozvoje své kariéry. Díky mentorům se seznamují s myšlenkami i lidmi, které by jinak nepoznali. Najít si tohoto správného mentora a navázat vzájemně prospěšný vztah však není jednoduché. S pomocí serveru amerického časopisu Fortune vám proto přinášíme několik tipů, na co si dát pozor.

1. Nehledejte svou kopii

Chcete-li opravdu růst, najděte si mentora, který má jiné zkušenosti a názory než vy. Pro muže to může být žena a naopak. Hledejte také v jiných firmách a oborech, neomezujte se jen na své nadřízené.

2. Ujasněte si, s čím chcete pomoci

Obecná žádost o pomoc vám příliš nepomůže. Těžko budete hledat vytíženého profesionála, který by se vám chtěl věnovat bez jasného smyslu. Předem si proto určete jasný cíl, jehož chcete díky spolupráci s mentorem dosáhnout. Chtít „být lepší manažer“ opravdu nestačí.

3. Respektujte čas svých mentorů

To, že se s někým sejdete jednou za půl roku u kávy, rozhodně neznamená, že je to váš mentor. S mentorem se nescházejte se bez toho, abyste si předem připravili téma a časový rozvrh setkání. Buďte aktivní a navrhujte setkání s jasnými cíli. Nečekejte, že mentor bude plánovat váš rozvoj za vás.

4. Nemyslete si, že jde o jednosměrný vztah

Uvědomte si, že i váš mentor se učí od vás. Očekává, že budete mít dostatek nadšení a zájmu pro společná setkání a diskuse.

5. Nenuťte nikoho, aby byl vaším mentorem

Váš vztah by se měl vyvíjet přirozeně – nikoli tak, že budete pronásledovat svůj profesní vzor a on před vámi bude utíkat. Zkuste se nejprve blíže seznámit a teprve poté požádat, zda by chtěl být vaším mentorem. Pokud sami nemáte žádný tip na potenciálního mentora, požádejte o doporučení své kolegy a známé.

-kk-

Zdroj: Fortune.com - server prestižního amerického časopisu Fortune
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fortune.com