5 kroků, jak vyřešit konflikt

Ilustrační snímek

Vaši zaměstnanci nemají povinnost mít se navzájem rádi, musí se ale navzájem respektovat. Pokud se dostanou do konfliktu, je na vás problém vyřešit. Allbusiness.com publikoval rady, jak se s takovou situací vypořádat.

1) Naslouchejte

Snažte se problém zaměstnanců urovnat tak, že jim budete věnovat plnou pozornost. Každý člen konfliktu by měl dostat prostor vyjádřit názor. Nechte je vymluvit, naslouchejte a zdržte se reakcí a úsudků.

2) Zjistěte konkrétní chování

Zaměstnanci, kteří jsou součástí sporu, mají někdy tendenci být nejasní a zobecňovat. Pokud se tedy o jednom účastníku sporu dozvíte, že má špatný přístup, musíte zjistit, jak konkrétně se to projevuje v jeho chování. Jedině chování se totiž dá zlepšit. Jakmile zjistíte, jak se dotyčný chová, můžete začít diskutovat nad řešením.

3) Berte na vědomí emoce

Konflikt mezi zaměstnanci přináší emoce, jako je vztek, smutek nebo strach. Vyjádřete porozumění obtížné situaci. Buďte empatičtí, pomůžete tak uklidnit situaci.

4) Společný cíl

Nemusí se vám vždy podařit dosáhnout toho, aby spolu zaměstnanci ve všem souhlasili. Musíte však prosadit to, aby spolu dokázali spolupracovat a soustředit se na společný cíl. Vysvětlete jim, že jste si všimli, že jejich rozdílné pracovní styly brání úspěšnému dosahování výsledků. Vyjmenujte jejich rozdíly, poté vysvětlete, které z těchto rozdílů brání ve spolupráci. Diskutujte nad řešeními.

5) Otevřené prostředí

Poté, co jste se zbavili největšího problému, zaveďte spravedlivé pracovní prostředí. Se zaměstnanci, kteří byli v konfliktu, více komunikujte. Navíc se snažte, aby se všichni vaši zaměstnanci lépe poznali a respektovali se. Toto úsilí se vyplatí, protože vyřešit další konflikt již bude snazší.

-ka-

Zdroj: AllBusiness - americký server a komunita pro malé a střední podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje AllBusiness